Pieczone warzywa z bagietką

15 września 2013, dodał: snoove
Artykuł zewnętrzny

Składniki

2 czerwone papryki, przekrojone wzdłuż na ćwiartki
4 podłużne bułki lub małe bagietki, przekrojone wzdłuż
1 czerwona cebula, pokrojona na cząstki
2 duże cukinie, pokrojone ukośnie na plasterki
2-3 ząbki czosnku, posiekane
3 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
150 g sera feta
sól i pieprz

Przygotowanie

Rozgrzać mocno opiekacz. Włożyć paprykę, skórką do góry, na około 10 minut, aż skórka przypiecze się i lekko zwęgli. Umieścić ją w torebce foliowej i odłożyć na 15 minut, aż ostygnie na tyle, by nie parzyła.
Wstawić do opiekacza bułkę, przekrojoną stroną do góry.
Lekko opiec, następnie wyjąć i przełożyć na deskę do krojenia.
Wyjąć ruszt z grilla i usunąć z brytfanny wszystkie okruszki.
Włożyć do niej cebulę, cukinię i czosnek. Posypać listkami rozmarynu oraz skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem do smaku i opiekać 8-10 minut, przewracając warzywa raz, aż przyrumienią się z obu stron.
Obrać paprykę ze skórki małym ostrym nożykiem. Pokroić na grube plastry.
Ułożyć wraz z upieczonymi warzywami na spodach bułek i skropić sosem z brytfanny. Umieścić wszystkie spody w brytfannie. Posypać z wierzchu pokruszonym serem feta i opiekać 3-4 minuty, aż ser przyrumieni się lekko. Przykryć wierzchami bułek. Po wyjęciu z opiekacza
przekroić każdą bułkę ukośnie i podawać natychmiast.

file1376563489



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...