Pieczone udka z kurczaka z pomidorami

4 października 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kurczak około 1,2 kg
3 dag mąki 5 łyżek oleju
6 dag wędzonej szynki lub boczku
15 dag cebuli
6 małych pomidorów lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku

1 łyżka Vegetyd

0,5 dl wina prosek (słodkie czerwone z Dalmacji)
2 łyżki kaparów
50 dag zielonego groszku
50 dag młodych ziemniaków
sól, pieprz
natka pietruszki

Opłucz kurczaka, pokrój na mniejsze części, obtocz w mące i krótko obsmaż ze wszystkich stron na oleju. Wyjmij mięso a na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę lub boczek i posiekaną cebulę. Dodaj obrany ze skórki i pokrojony pomidor, posiekany czosnek i kawałki obsmażonego kurczaka. Wszystko posyp Vegetą, zalej winem i wodą, duś wszystko dopóki mięso nie będzie na wpół miękkie. Dołóż kapary i groszek, pokrojone w kostkę ziemniaki, w razie potrzeby dolej wody. Przypraw solą i pieprzem, duś do miękkości. Na koniec posyp siekaną natką pietruszki.