Pieczone szparagi

27 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Szparagi z pomidorami i dressingiem cytrusowym

Składniki:
2 pęczki szparagów
½ kg małych pomidorów
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra-virgin
3/4 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka stołowa świeżego soku z cytryny
1 łyżka stołowa świeżego soku pomarańczowego
1 łyżka stołowa miodu
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
2 wiązki rukwi wodnej/rzeżuchy
2 łyżki kopru , drobno posiekanego
Przygotowanie:
Włożyć szparagi do dużej miski. Dodać pomidory i olej i wymieszać. Posypać 1/2 łyżeczki soli i dodać pieprz. Ruszt grilla wyłożyć folią aluminiową (można też użyć tacki). Piec szparagi i pomidory ok. 5 min., obracając za pomocą łopatki. Wymieszać sok z cytryny, sok pomarańczowy, miód, musztardę, i pozostałe 1/4 łyżeczki soli. Odłożyć odrobinę sosu, do pozostałej części dodać rzeżuchę/rukiew i wymieszać. Ułożyć szparagi pieczone na rukwi, ozdobić pomidorami. Pokropić pozostawionym dressingiem i posypać koperkiem. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...