Pieczone szparagi
Artykuł zewnętrzny
Szparagi z pomidorami i dressingiem cytrusowym
Składniki:
2 pęczki szparagów
½ kg małych pomidorów
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra-virgin
3/4 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka stołowa świeżego soku z cytryny
1 łyżka stołowa świeżego soku pomarańczowego
1 łyżka stołowa miodu
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
2 wiązki rukwi wodnej/rzeżuchy
2 łyżki kopru , drobno posiekanego
½ kg małych pomidorów
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra-virgin
3/4 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka stołowa świeżego soku z cytryny
1 łyżka stołowa świeżego soku pomarańczowego
1 łyżka stołowa miodu
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
2 wiązki rukwi wodnej/rzeżuchy
2 łyżki kopru , drobno posiekanego
Przygotowanie:
Włożyć szparagi do dużej miski. Dodać pomidory i olej i wymieszać. Posypać 1/2 łyżeczki soli i dodać pieprz. Ruszt grilla wyłożyć folią aluminiową (można też użyć tacki). Piec szparagi i pomidory ok. 5 min., obracając za pomocą łopatki. Wymieszać sok z cytryny, sok pomarańczowy, miód, musztardę, i pozostałe 1/4 łyżeczki soli. Odłożyć odrobinę sosu, do pozostałej części dodać rzeżuchę/rukiew i wymieszać. Ułożyć szparagi pieczone na rukwi, ozdobić pomidorami. Pokropić pozostawionym dressingiem i posypać koperkiem. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Włożyć szparagi do dużej miski. Dodać pomidory i olej i wymieszać. Posypać 1/2 łyżeczki soli i dodać pieprz. Ruszt grilla wyłożyć folią aluminiową (można też użyć tacki). Piec szparagi i pomidory ok. 5 min., obracając za pomocą łopatki. Wymieszać sok z cytryny, sok pomarańczowy, miód, musztardę, i pozostałe 1/4 łyżeczki soli. Odłożyć odrobinę sosu, do pozostałej części dodać rzeżuchę/rukiew i wymieszać. Ułożyć szparagi pieczone na rukwi, ozdobić pomidorami. Pokropić pozostawionym dressingiem i posypać koperkiem. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.