Pieczone kuleczki z musem i grillowanym boczkiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Pieczone kuleczki ziemniaczane:
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g twarogu
- 100 g mrożonego szpinaku
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oliwa (do smażenia)
- jajko (do posmarowania)
Mus z zielonego groszku:
- puszka groszku konserwowego
- ½ pora
- ¼ szklanki bulionu warzywnego
- łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów krojonych
- 1 mała cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz, ulubione zioła
- olej (niewielka ilość do smażenia)
Dodatkowo:
- kilka plastrów boczku
- oliwa z oliwek
- pieprz, zioła
Przygotowanie:
Pieczone kuleczki ziemniaczane:
Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj twaróg. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż szpinak i rozgnieciony czosnek. Przestudź i dodaj do ziemniaków. Całość dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Z masy uformuj niewielkie kulki i każdą posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 200 C piekarniku aż kuleczki staną się złociste. Podawaj ciepłe.
Mus z zielonego groszku:
Pora pokrój w drobne paseczki i podsmaż na rozgrzanej oliwie, zalej bulionem i gotuj aż do zmięknięcia. Pod koniec dodaj odsączony groszek, a następnie zmiksuj blenderem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Kawałki boczku zgrilluj w piekarniku lub podsmaż na patelni.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj pomidory z puszki i ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek… ), podgrzej i odparuj nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na talerz wyłóż sos pomidorowy, a na nim upieczone kuleczki. Obok ułóż bekon na przemian warstwą musu z zielonego groszku. Całość udekoruj gęstym jogurtem lub śmietaną oraz odrobiną oliwy z oliwek, ziołami i pieprzem.