Pieczone kuleczki z musem i grillowanym boczkiem

16 marca 2013, dodał: doprawionefantazja
Artykuł zewnętrzny
Składniki:

Pieczone kuleczki ziemniaczane:

 

  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g twarogu
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa (do smażenia)
  • jajko (do posmarowania)

 

Mus z zielonego groszku:

 

  • puszka groszku konserwowego
  • ½ pora
  • ¼ szklanki bulionu warzywnego
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

 

Sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • olej (niewielka ilość do smażenia) 

Dodatkowo:

 

  • kilka plastrów boczku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, zioła

 

 
Przygotowanie:

Pieczone kuleczki ziemniaczane:
Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj twaróg. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż szpinak i rozgnieciony czosnek. Przestudź i dodaj do ziemniaków. Całość dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Z masy uformuj niewielkie kulki i każdą posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 200 C piekarniku aż kuleczki staną się złociste. Podawaj ciepłe. 

Mus z zielonego groszku: 
Pora pokrój w drobne paseczki i podsmaż na rozgrzanej oliwie, zalej bulionem i gotuj aż do zmięknięcia. Pod koniec dodaj odsączony groszek, a następnie zmiksuj blenderem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Kawałki boczku zgrilluj w piekarniku lub podsmaż na patelni.
 

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj pomidory z puszki i ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek… ), podgrzej i odparuj nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.


Na talerz wyłóż sos pomidorowy, a na nim upieczone kuleczki. Obok ułóż bekon na przemian warstwą musu z zielonego groszku. Całość udekoruj gęstym jogurtem lub śmietaną oraz odrobiną oliwy z oliwek, ziołami i pieprzem.

file1363437239