Pieczone jabłka z czekoladą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
jabłka – 4 szt
cukier – 6 łyżeczek
cynamon – 2 łyżeczki
masło – 4 łyżeczki
śmietana kremówka – 1/2 szkl.
cukier waniliowy – 1/2 op.
czekolada starta – 2 łyżki
listki czekoladowe – 4 szt.
kawałek laski cynamonu.
Wykonanie:
Jabłka obrać,wydrążyć środki /jabłka muszą być bardzo twarde do tego deseru/ następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.W każdy otwór jabłka wsypać cukier/po 1 łyżeczce/i cynamon.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni nie dłużej niż 20 minut,
Śmietanę ubić dodając 2 łyżeczki cukru i cukier wanilinowy.Jabłka wyjąć,polać wytworzonym sosem z pieczenia i każdą porcję przybrać bitą śmietaną, posypać czekoladą z cynamonu zrobić ogonki i przy każdym ogonku umieścić po jednym listku czekoladowym.
Smacznego!