Pieczone faszerowane ziemniaczki „po chińsku”
Artykuł zewnętrzny
Jest to proste, a jakże ciekawe danie z piekarnika. Polecam:)
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- sól, pieprz
- 5-6 łyżek sosu chińskiego Łowicz
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 kula mozzarelli
- świeża kolendra
Ziemniaki umyć, wyszorować skórkę. Każdego ziemniaka zawinąć w folie aluminiową. Piec do miękkości w piekarniku. Piekłam przez godzinę w temp. 230 stopni. Ziemniaki przekroić na pół ostrym nożem. Wyjąć miąższ tak aby nie uszkodzi skórki i się nie oparzyć. Utłuc w misce na puree. Dodać przyprawy, sos i mozzarellę pokrojoną w kostkę. Wymieszać. Faszerować ziemniaczane skorupki powstałym farszem. Zapiekać 20-25 minut w temp. 200 stopni. podawać od razu ze świeżą kolendrą.