Pieczone buraki z serkiem czosnkowym i grzankami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
3 buraki
3 bułki kajzerki
3 pęczki cebulki dymki
3 l mleka na twaróg
2 ząbki czosnku
główka czosnku do pieczenia
świeży tymianek
50 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Buraczki umyć, przeciąć na pół, natrzeć oliwą i ułożyć na blasze. Tak samo przygotować cebulę i czosnek. Warzywa piec ok. kwadransa pod grillem, w temp. 180 stopni.
Do garnka wlać mleko, dodać roztarte ząbki czosnku i sok z cytryn. Podgrzać, aż zacznie się ścinać na twaróg. Masę odcedzić na sicie wyłożonym gazą, Bułki pokroić na plastry i obsmażyć na patelni grillowej. Nakładać na talerze buraczki, czosnek i cebulkę, posypując je solą morską i świeżym tymiankiem. Obok położyć twaróg i grillowanie bułki.