pieczona pierś kurczaka z pure marchwiowym

19 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 piersi z kurczaka

5 marchewek (dużych)

1 łyżeczka masła

1 łyżka tartego parmezanu

1 łyżeczka miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

sok z połówki limonki

sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, curry, imbir

Sposób przygotowania:

  1. piersi marynujemy w oliwie, miodzie, soku z limonki i przyprawach,
  2. odstawiamy do lodówki na 20 min,
  3. następnie obsmażamy mięso na patelni i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza,
  4. marchewki gotujemy, dodajemy masło, parmezan, sól, pieprz i gałkę muszkatołową,
  5. miksujemy na pure,
  6. kurczaka kroimy w kawałki, pure układamy małymi porcjami obok mięsa,
  7. smacznego

file1268987744