pieczona pierś kurczaka z pure marchwiowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
2 piersi z kurczaka
5 marchewek (dużych)
1 łyżeczka masła
1 łyżka tartego parmezanu
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z połówki limonki
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, curry, imbir
Sposób przygotowania:
- piersi marynujemy w oliwie, miodzie, soku z limonki i przyprawach,
- odstawiamy do lodówki na 20 min,
- następnie obsmażamy mięso na patelni i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza,
- marchewki gotujemy, dodajemy masło, parmezan, sól, pieprz i gałkę muszkatołową,
- miksujemy na pure,
- kurczaka kroimy w kawałki, pure układamy małymi porcjami obok mięsa,
- smacznego