Pieczeń z indyka w gruszkach z żurawiną. To aromatyczne danie zachwyci rodzinę

Avatar photo
4 kwietnia 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Mięso to wciąż częsty składnik naszych obiadów. Warto wybierać ten rodzaj mięsa, który nie szkodzi naszemu zdrowiu i jest lekkostrawny dla naszego przewodu pokarmowego. Unikajmy czerwonych mięs, gdyż badania naukoe od lat potwierdzają jego wpływ na rozwój chorób cywilizacyjnych. Zupełnie inaczej działa na nas mięso drobiowe, a zwłaszcza indycze. Wśród konsumentów ma najlepszą opinię i jest zalecane także dla dzieci. Można je przyrządzić nawiele sposobów, a jednym z nich jest pyszna i aromatyczna pieczeń.

Mięso z indyka to źródło wartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Jeśli kupujemy je ze sprawdzonego źródła, to mamy pewność, że nie zawiera szkodliwych dodatków. W tym artykule poznacie przepis na wyjątkowe danie, które może być podawane zarówno na codzienny obiad, jak i na świąteczny stół. Jest to bardzo dobra alternatywa dla tłustych mięs wieprzowych, które spełnia restrykcyjne warunki dla żywności stosowanej w różnych dietach. Jest kruche i soczyste w każdej formie: po upieczeniu, ugotowaniu, duszeniu czy grillowaniu.

Idealne mięso dla alergików

Mięso z indyka polecamy alergikom, dzieciom i osobom cierpiącym na niestrawność i inne problemy ze strony układu pokarmowego. Ma bardzo niską zawartość tłuszczu i wiele witamin z grupy B. Obfituje też w selen i cynk, co wpywa na prawidłowy przebieg wielu procesów w naszym organizmie. Obniża poziom tzw. złego cholesterolu, przyczyniając się do właściwej pracy układu sercowo-naczyniowego. Wpływa pozytywnie na stan naszej skóry, pomagając wyeliminować problemy dermatologiczne.

Jakie dodatki lubi mięso z indyka?

Każdy z nas ma swoje ulubione przyprawy do mięs i innych dań. Do pieczeni dodajemy jednak często różne warzya i owoce. Mięso z indyka świetnie komponuje się z jabłkami czy gruszkami. Ich nasycony, słodki smak wyjątkowo dobrze podkreśla delikatność tego mięsa, a w formie pieczeni dodaje mu pięknego aromatu. Dodatek dobrze skomponowanych przypraw znakomicie podkreśla to kulinarne połączenie. Taki sposób przyrządzenia pozwala stworzyć wyrafinowane danie o głębokich nutach smakowych. Dziś polecamy przepis na pieczeń indyczą z gruszkami.

indyk z żurawiną

Składniki:

1,5 kg mięsa z uda indyka
olej słonecznikowy
2 łyżeczki papryki mielonej
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka majeranku
maggi
sól
3 duże gruszki
6 łyżeczek konfitury z żurawiny
4 łyżki cukru
1 łyżka masła

Przygotowanie:

Krok 1: Mięso przed pieczeniem pozbawić skóry i usunąć kość. Poobcinać wszystkie wystające kawałki  i uformować długi płat bez wystających kawałków.

Krok 2: Odcięte kawałki zmielić. Doprawić do smaku pieprzem, solą czosnkową i maggi.

Krok 3: Zrobić pastę przyprawową z 1 łyżki oleju, miodu, papryki, soli czosnkowej, pieprzu, majeranku.

Krok 4: Mięso natrzeć od środka połową marynaty i zwinąć w roladę. Dobrze obwiązać nicią do mięs i pospinać dodatkowo wykałaczkami. Natrzeć wierzch rolady pozostałą częścią marynaty  i marynować mięso odłożone do lodówki przez kilka godzin.

Krok 5: Włożyć mięso do rękawa do pieczenia i ułożyć na blasze w piekarniku. Nastawić go na 200 stopni C i piec 1 godzinę od chwili osiągnięcia temperatury. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze przez ok. 30 minut.

Krok 6: Wyjąć roladę z piekarnika. Rozciąć rękaw i wylać powstały w nim sos do garnuszka. Dodać do niego łyżkę masła, zagotować i doprawić maggi.

Krok 7: Przeciąć gruszki na połówki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać wodą, dodać cukier i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do ok. 150 stopni C przez ok. 10 minut. Po wyjęciu napełnić wydrążone miejsca konfiturą z żurawiny.

Krok 8: Podawać pieczeń pokrojoną w plastry z gruszkami z żurawiną.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.