Pieczeń wołowa z miodem

12 września 2013,
dodał: rosie
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 75 dag mięsa wołowego na pieczeń
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka musztardy
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 szklanka czerwonego wina
– 1 cebula
– po 1/2 łyżeczki rozmarynu i szałwii
– 3 goździki
– 2 ziarna ziela angielskiego
– 1 mały liść laurowy
– 5 dag migdałów
– 4 łyżki oleju
– 1 łyżka mąki pszennej

Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, miód wymieszać w miseczce z musztardą, sosem sojowym, szałwią i rozmarynem. Powstałą pastą posmarować mięso i wstawić na minimum 3 godziny do lodówki. Cebulę obrać i wbić w nią goździki, migdały sparzyć, obrać i pokroić na pół, następnie posypać mięso solą i zrumienić z każdej strony na gorącym oleju. Do rondla z mięsem wlać wino, włożyć cebulę z goździkami, ziele angielskie i liść laurowy, szczelnie przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości (około 1,5 do 2 godzin). Gotowe mięso wyjąć z sosu i odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę uprażyć na rumiano na suchej patelni, sos przecedzić, zagotować, dodać olej utarty z mąką uprażoną orz migdały, ponownie zagotować. Mięso podawać pokrojone w poprzek włókien na plastry, sos podawać w sosjerce.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.