Pieczarki z grilla z pesto pietruszkowym i mozzarellą
Składniki:
ok. 10 sporych pieczarek
kulka mozzarelli 120 g
natka pietruszki do posypania
Pesto:
duży pęczek natki pietruszki
50 g orzechów włoskich
ząbek czosnku
garść parmezanu
¼ szklanki oliwy
skórka i sok z połowy cytryny
sól pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki pesto włożyć do blendera i zmiksować. Można zrobić go więcej i przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni. Wykorzystać jako sos do makaronu albo do sałatek.
Pieczarki oczyścić umyć i pozbawić trzonków.
Napełnić kapelusze pieczarek po 1/2 łyżeczki pesto i na każdym położyć po kawałku mozzarelli.
Tak przygotowane pieczarki ułożyć na tacce do pieczenia na grillu i przykryć folią aluminiową. Grillować ok. 15 minut na dobrze rozgrzanym grillu, aż pieczarki się dobrze podpieką od spodu, a mozzarella rozpuści na wierzchu.