Pieczarki lub boczniaki z cebulą i jabłkami

3 listopada 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
  • boczniaki lub pieczarki – 250 g
  • cebula – 1 szt.
  • jabłko – 2 szt.
  • ziele angielskie – 2 szt.
  • majeranek suszony – 1 łyżeczka
  • olej – 2 łyżki
  • cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • sos sojowy – 2 łyżki

Cebulę należy obrać, pokroić w piórka.

Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki.

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, jabłko, ziele angielskie i majeranek, całość zeszklić, doprawić do smaku.

Pieczarki boczniaki przekroić na mniejsze kawałki i rwać po kawałku (nie kroimy ich)

 Na patelnię wlać niewielką ilość oleju lub masła klarowanego i rozgrzać. Wrzucić grzyby i smażyć 3 minut nie mieszając ich w ogóle, po tym czasie przewrócić na drugą stronę. Smażyć kolejne 2-3 min, aż będą złociste, dodać sos sojowy, cukier i szybko wymieszać, aby grzyby pokryły się sosem. Wrzucić usmażone jabłka i cebulę i wszystko razem  wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Serwować z natką pietruszki i bagietką czosnkowo – serową.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...