Pieczarki jak ryby
Składniki:
1 kg pieczarek średniej wielkości (muszą być świeże – bielutkie). Wykorzystujemy tylko kapelusze, resztę można wykorzystać do czegoś innego.
3 średnie cebule,
3 ogórki konserwowe
2 jajka,
sól, pieprz, olej do smażenia, Vegeta (czerwona)
Zalewa:
4 szklanki wody,
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu koniecznie Pudliszki (łagodny ) !!!!
1 słoik koncentratu koniecznie Pudliszki !!!!
1 łyżka soli
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
Pieczarki po wycięciu nóżek należy panierować w przygotowanym wcześniej jajku przyprawionym Vegetą, solą i pieprzem oraz w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor w rondlu
W międzyczasie gotujemy zalewę z podanych składników.
Usmażone grzyby przekładamy jak niżej:
I warstwa – grzyby,
II warstwa – surowa, pokrojona w plastry cebula
III warstwa – grzyby
IV warstwa – ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
Następnie tak przygotowane pieczarki zalewamy gorącą zalewą, po wystygnięciu przekładany w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.