Piaskowiec z porzeczkami

1 listopada 2017,
dodał: beautymarisa
Artykuł zewnętrzny
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/2 szklanki czarnych porzeczek
  • cukier puder
  1. Porzeczki opłukuję, osuszam. Masło ucieram z cukrem. Dodaję cukier waniliowy, wbijam jajka, miksuję. Mąkę pszenną przesiewam z proszkiem. Potem mieszam z mąką ziemniaczaną. Małymi porcjami dodaję do masy maślano-jajecznej. Ucieram.
  2. Odkładam 2/3 ciasta, resztę łączę z makiem i śmietaną. Foremkę smaruję tłuszczem. Na spodzie rozsmarowuję jasne ciasto. Na to łyżką kładę porcje ciasta z makiem. Posypuję porzeczkami. Owoce lekko wciskam w ciasto. Piekę godzinę w 175 st. C. Wystudzone oprószam cukrem pudrem.

file1509546338



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....