Piaskowiec z porzeczkami
Artykuł zewnętrzny
- 1 kostka miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki suchego maku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 i 1/2 szklanki czarnych porzeczek
- cukier puder
- Porzeczki opłukuję, osuszam. Masło ucieram z cukrem. Dodaję cukier waniliowy, wbijam jajka, miksuję. Mąkę pszenną przesiewam z proszkiem. Potem mieszam z mąką ziemniaczaną. Małymi porcjami dodaję do masy maślano-jajecznej. Ucieram.
- Odkładam 2/3 ciasta, resztę łączę z makiem i śmietaną. Foremkę smaruję tłuszczem. Na spodzie rozsmarowuję jasne ciasto. Na to łyżką kładę porcje ciasta z makiem. Posypuję porzeczkami. Owoce lekko wciskam w ciasto. Piekę godzinę w 175 st. C. Wystudzone oprószam cukrem pudrem.