Pesto z natki pietruszki. Zielony eliksir zdrowia, który dodaje smaku każdemu daniu

Avatar photo
1 lipca 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Jeszcze do niedawna natka pietruszki była dla mnie tylko dekoracją na talerzu albo dodatkiem do rosołu. Dziś nie wyobrażam sobie bez niej kuchni – a zwłaszcza, odkąd odkryłam pesto pietruszkowe. Zaskakująco proste, świeże i pełne smaku, a przy tym… niesamowicie zdrowe! Taki zielony sos robię dosłownie w kilka minut i wykorzystuję do kanapek, makaronów, sałatek, a nawet do grillowanych warzyw. Chętnie podzielę się z Wami przepisem oraz kilkoma pomysłami, jak najlepiej wykorzystać ten aromatyczny dodatek.

pesto z natki

Dlaczego warto jeść pietruszkowe pesto?

Można śmiało powiedzieć, że pietruszka to jedno z najbardziej niedocenianych superfoods. Bogata w witaminę C (zawiera jej więcej niż cytryna!), witaminę A, witaminę K, a także kwas foliowy, żelazo, wapńpotas – to prawdziwa bomba odżywcza dla naszego organizmu.

Regularne spożywanie natki wspiera:

  • odporność,

  • oczyszczanie organizmu z toksyn,

  • działanie układu moczowego (działa moczopędnie),

  • zdrowie skóry i wzroku,

  • oraz – co ważne – wspomaga trawienie i odświeża oddech.

Połączenie natki z czosnkiem i oliwą tworzy wyjątkowe trio: przeciwzapalne, antybakteryjneantyoksydacyjne. Oliwa dostarcza cennych kwasów omega-9 i witaminy E, a czosnek działa jak naturalny antybiotyk. Dodatek cytryny dodatkowo podkręca smak i wspomaga wchłanianie żelaza z pietruszki.

Do przygotowania pesto nie potrzebujesz wielu składników ani wyrafinowanego sprzętu. Wystarczy blender i kilka chwil. Mój ulubiony przepis wygląda tak:

Składniki:

  • duży pęczek natki pietruszki (najlepiej ekologicznej)

  • 1–2 ząbki czosnku (w zależności od intensywności, jaką lubisz)

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • ok. 5–6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

  • sól i pieprz do smaku

Natkę dokładnie myję i osuszam, następnie wrzucam do blendera razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą. Miksuję na gładką masę, doprawiam solą i pieprzem. I gotowe! Czasami dodaję też odrobinę orzechów włoskich albo słonecznika – ale samo pesto pietruszkowe w tej prostej formie ma w sobie już wszystko, co najlepsze.

Jak wykorzystać pesto z pietruszki? Oto moje 3 sprawdzone przepisy

makaron z pesto

1. Makaron z pesto pietruszkowym i serem feta

Gotuję ulubiony makaron (świetnie sprawdza się spaghetti lub penne). Odcedzam, mieszam z dwoma łyżkami pesto pietruszkowego i dodaję pokruszony ser feta oraz pomidorki koktajlowe. Posypuję wszystko prażonymi pestkami dyni. Danie gotowe w 15 minut, a smakuje jak z włoskiej knajpki!

2. Pieczone bataty z pesto i jogurtem greckim

Bataty kroję w grube plastry, skrapiam oliwą i piekę w piekarniku do miękkości. Po upieczeniu podaję je z łyżką gęstego jogurtu greckiego i polewam pietruszkowym pesto. To przepyszne, lekko słodko-słone danie świetnie sprawdza się jako lunch lub dodatek do grillowanego mięsa.

3. Kanapki z jajkiem na twardo i pesto pietruszkowym

Na kromki świeżego chleba (najlepiej żytniego) nakładam warstwę pesto, na to plasterki jajka na twardo i szczyptę soli. Można dodać jeszcze rukolę lub kiełki. To jedna z moich ulubionych opcji na szybkie i zdrowe śniadanie.

Pesto z natki pietruszki to coś więcej niż sos – to sposób na codzienne przemycanie wartościowych składników do naszej diety. Uwielbiam jego intensywny smak i to, jak potrafi odmienić nawet najprostszą potrawę. A przy tym wiem, że robię coś dobrego dla swojego zdrowia.

Zachęcam Cię do wypróbowania tego przepisu – może również stanie się Twoim kulinarnym rytuałem, który będziesz powtarzać co tydzień. Wystarczy kilka minut i blender, by stworzyć domowe pesto, które można przechowywać w lodówce kilka dni. A jeśli raz spróbujesz, już nigdy nie spojrzysz na natkę pietruszki jak na „ozdobę do rosołu”.



FORUM - bieżące dyskusje

balsamy do ciała
Uwielbiam naturalny Balsam kokosowy Pahwash z mango, cudnie nawilża skóre, jest super nawilżona, delikatna, super
Wspaniałe kosmetyki
Balsam kokosowy Pahwash z mango uwielbiam, przecudnie pachnie a jaka skóra delikatna, nawilżona po nim
Naturalne kosmetyki
Olejek Busajna uwielbiam, naturalny skąłd, nie uczula, można używac nawet w ciazy. Swietnie...
rozstępy w bardzo młodym wieku
Na rozstepoy znakomcie pomaga olejek Busajna, świetnie nawilża i ujedrnia skóre