Pestki dyni – właściwości, wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

15 grudnia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Choć sama dynia jest warzywem sezonowym, to pestki dyni można jeść przez cały rok i powinno się je włączyć do codziennej diety. Można je pozyskać samodzielnie obierając warzywo lub kupić gotowe. Na sklepowych półkach można znaleźć obrane pestki dyni, w łupinach, łuskane lub prażone, a ich wybór zależy jedynie od naszych upodobań. Dlaczego powinno się jeść pestki dyni i jak wpływają one na nasze zdrowie? Dowiedz się tego z naszego artykułu!

pestki dyni

Wartości odżywcze pestek dyni

Pestki dyni powinny się znaleźć w codziennej diecie każdego ze względu na bogactwo składników odżywczych, witamin i kwasów tłuszczowych. Stanowią nie tylko urozmaicenie potraw, ale przede wszystkim dobrze wpływają na zdrowie organizmu. Najważniejsze wartości odżywcze w pestkach dyni:

  • witaminy – są źródłem witaminy E, witamin z grupy B (wit. B1, B2, B6), witaminy A i D.
  • minerały – wapń, żelazo, potas, cynk, selen, potas, fosfor, magnez
  • nienasycone kwasy tłuszczowe
  • błonnik
  • kwas foliowy
  • białko

Zalety jedzenia pestek dyni

Poprawa wyglądu dzięki jedzeniu pestek dyni – regularne jedzenie pestek dyni pozwoli zaobserwować pozytywne zmiany w wyglądzie. Skóra staje się zdrowsza, a włosy i paznokcie mocniejsze. Przyczyniają się do tego głównie witamina A i witaminy z grupy B zawarte w pestkach dyni.

Wpływ pestek dyni na poprawę nastroju – pestki dyni to źródło magnezu i potasu, które wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdy zaczyna brakować ich w organizmie, częściej występują bóle głowy, migreny, depresyjny nastrój a nawet stany lękowe. By temu przeciwdziałać, warto sięgać po pestki dyni każdego dnia.

Pestki dyni a odchudzanie – wiele osób eliminuje pestki dyni ze swojej diety ze względu na ich kaloryczność. Jednak jedzenia pestek na diecie odchudzającej nie należy się obawiać, przyspieszają one bowiem spalanie i przemianę materii. Niewielka ilość pestek dyni dodana do sałatki lub zjedzona jako przekąska na pewno nie zaszkodzi.

Pestki dyni zapobiegają cukrzycy – jedzenie dyni i pestek dyni pozwala regulować produkcję insuliny. Obecność zdrowych pestek dyni w codziennej diecie pozwala obniżyć poziom cukru we krwi i cholesterol.

Pestki dyni zapobiegają miażdżycy – dzięki jedzeniu pestek dyni zmniejsza się ryzyko rozwoju miażdżycy. Przyczyniają się do tego fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszając jednocześnie ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych.

Antyoksydacyjne właściwości pestek dyni – pestki dyni jedzone regularnie mogą zapobiec rozwojowi raka płuc. Z tego powodu ich spożywanie zalecane jest szczególnie palaczom.

Pestki dyni poprawiają libido – przyczynia się do tego cynk zawarty w pestkach. Jego niedobory obniżają poziom testosteronu i mogą prowadzić do zaburzeń płodności. Cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają zapobiegać przerostowi prostaty, dlatego każdy mężczyzna powinien pamiętać o dawce pestek dyni każdego dnia.

Przeciwpasożytnicze działanie pestek dyni – pestki dyni bardzo skutecznie pomagają usunąć pasożyty wewnętrzne z organizmu zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Dzięki obecności kukurbitacyny w pestkach dyni, układ nerwowy pasożytów (owsików, tasiemca uzbrojonego i nieuzbrojonego, glisty ludzkiej czy tęgoryjca dwunastnicy) ulega uszkodzeniu, a one same są wydalane z kałem.

Zastosowanie pestek dyni 

Pestki dyni mają wszechstronne zastosowanie. Ze względu na ich prozdrowotne właściwości warto je mieć w swojej kuchni i dodawać do potraw każdego dnia. Świetnie pasują do zup kremów, jako dodatek do makaronów, zdrowych witaminowych koktajli i praktycznie każdej sałatki. Stosuje się je jako dodatek do  pieczywa albo w domowej granoli czy muesli. Jeśli ktoś lubi zdrowe słodycze to  z pestek dyni można zrobić domowe batony energetyczne.

Pestki dyni można kupić przez cały rok, są łatwo dostępne, nie psują się i dobrze się je przechowuje. Wybierając pestki dyni, warto zwrócić uwagę na skład, powinien być najprostszy, bez zbędnych dodatków.