Penne z sosem szpinakowo-serowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 350 g makaronu penne
- 150 g śmietankowego serka topionego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 150 g świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- sól
- biały pieprz mielony Kamis
- masło
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W tym czasie myjemy liście szpinaku i rozrywamy na kawałki. Siekamy ząbek czosnku. Rozgniatamy serek w śmietance i mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wkładamy pposiekany ząbek czosnku. Smażymy przez chwilę i dodajemy liście szpinaku. Gdy już szpinak straci jędrność, wlewamy śmietankę wymieszaną z serkiem. Doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy do sosu odcedzony makaron i na małym ogniu chwilę gotujemy aż całość zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.