Penne z grilowanymi warzywami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 3 małe świeże papryki ( zielona, żółta i czerwona)
- cukinia
- bakłażan
- opakowanie makaronu penne
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine
- przyprawa Specialite – suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
– Warzywa umyć. Cukinię pokroić w grubsze ukośne plastry. Papryki oczyścić dodatkowo z gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. Bakłażan pokrojony w plastry grubości 2 cm na 30 minut moczyć w osolonej zimnej wodzie, w ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnej goryczki. Warzywa grillujemy, aż uzyskają charakterystyczne dla grillowania paski.
– Gotujemy makaron al dente: Lekko osolona woda z dodatkiem oliwy extra vergin i szczypta soli. Odcedzamy
– Grillowane warzywa dodajemy do makaronu wraz z posiekanymi czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą specialite. Bon appetito!