Penne z cykorią
– 10 dag orzechów włoskich
– 1 ząbek czosnku
– 1 pęczek bazylii
– 3 gałązki tymianku
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 5 dag parmezanu
– 120 ml oliwy
– sól, pieprz
– 40 dag makaronu penne (rurek)
– 2 kolby cykorii
– 7 dag cukru
-1/8 litra rosołu warzywnego
Orzechy grubo pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, bazylię, tymianek i natke pietruszki drobno posiekać. Parmezan zetrzec na tarce, zmiksować z czosnkiem i posiekaną zieleniną i orzeszkami. Powoli małymi porcjami wlać 100 ml oliwy. Powstałe pesto przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron gotować około 10 minut, cykorię oczyścić, usunąć gorzki głąb, podzielić na ćwiartki. Cukier wsypać na sucha patelnię, skarmelizować na małym ogniu nie przerywając mieszania. Podlać rosołem. Włozyć cykorię, dusic około 5 minut na małym ogniu. Mocno rozgrzać na patelni pozostałą oliwę, włozyć cykorię, smazyć kolejne 5 minut. Makaron odcedzić, przemieszać z pesto, przełożyć z cykorią na 4 talerze, udekorować.