Penne z cykorią

11 września 2013, dodał: outside
Artykuł zewnętrzny

– 10 dag orzechów włoskich

– 1 ząbek czosnku

– 1 pęczek bazylii

– 3 gałązki tymianku

– 1/2 pęczka natki pietruszki

– 5 dag parmezanu

– 120 ml oliwy

– sól, pieprz

– 40 dag makaronu penne (rurek)

– 2 kolby cykorii

– 7 dag cukru

-1/8 litra rosołu warzywnego

 

Orzechy grubo pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, bazylię, tymianek i natke pietruszki drobno posiekać. Parmezan zetrzec na tarce, zmiksować z czosnkiem i posiekaną zieleniną i orzeszkami. Powoli małymi porcjami wlać 100 ml oliwy. Powstałe pesto przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron gotować około 10 minut, cykorię oczyścić, usunąć gorzki głąb, podzielić na ćwiartki. Cukier wsypać na sucha patelnię, skarmelizować na małym ogniu nie przerywając mieszania. Podlać rosołem. Włozyć cykorię, dusic około 5 minut na małym ogniu. Mocno rozgrzać na patelni pozostałą oliwę, włozyć cykorię, smazyć kolejne 5 minut. Makaron odcedzić, przemieszać z pesto, przełożyć z cykorią na 4 talerze, udekorować.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Czy znacie jakiś ośrodek terapii na…
Pacjent musi jednak chcieć wyjść z nałogu, najlepsze osrodki nie pomogą bez jego chęci...
Częstochowa
Najszybciej można znaeźć pracę przez agencje pracy, oczywiście nie jakąś super, ale taką...
Fryzura a zawód
Wg mnie fryzura to drugorzędna sprawa, a o powadze świadczy zachowanie...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Polecam też dobre punktowe oświetlenie jak ktoś ma problem ze wzrokiem...