Pędy bambusa – właściwości dla zdrowia i przepisy na dania z pędami bambusa | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pędy bambusa – właściwości dla zdrowia i przepisy na dania z pędami bambusa

4 maja 2021, dodał: Dagmara
Artykuł zewnętrzny

Pędy bambusa kojarzą się Wam zapewne z pandami. Wielokrotnie można zobaczyć, jak się nimi zajadają. Postanowiliśmy zaufać słodkim zwierzątkom i sprawdzić co takiego widzą w tej roślinie.

Co nieco o bambusach

Posiadają słodko gorzki i zarazem delikatny smak. Jeżeli chodzi o ich wygląd, to mają kolor żółty lub kremowy. Bardzo przypominają przez to białe szparagi.

Zazwyczaj używane są w kuchni japońskiej oraz chińskiej. W Polsce dodaje się je do sosów oraz sushi. Możecie je kupić w puszce lub w słoiku. Jest to spowodowane ich delikatnością i łatwością w uszkadzaniu. Niestety nie przetrwałyby transportu w innej formie.

Bambusy zawierają mnóstwo odżywczych składników. Znajdziecie w nich:

  • błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę żołądka
  • witaminę A poprawiającą wzrok oraz chroniącą układ odpornościowy
  • witaminę B niezbędną w procesie tworzenia krwinek czerwonych
  • witaminę E opóźniającą proces starzenia się skóry
  • potas regulujący ciśnienie
  • sód, który reguluje napięcie mięśniowe
  • wapń niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu
  • magnez chroniący serce
  • cynk zapobiegający infekcjom

Tofu z bambusa

Co kupić?

  • tofu opakowanie
  • 2 marchewki
  • czerwona papryka
  • cebula
  • czosnek
  • pół szklanki wody
  • cukier
  • puszka pędów bambusa
  • pomidory krojone
  • sos sojowy
  • pół szklanki soku z ananasa
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka

Przygotowanie:

Tofu pokrójcie w plastry i obtoczcie je w papryce, soli i pieprzu. Następnie pokrójcie cebulę i delikatnie ją podsmażcie, a po chwili dodajcie wyciśnięty czosnek. Teraz na patelnię dorzućcie tofu, marchewki, paprykę oraz sok ananasowy, wodę, pomidory, sos sojowy oraz odrobinę cukru. Całość podawajcie z ugotowanym ryżem.

Kurczak z bambusem

Co kupić?

  • filet z kurczaka
  • marchewka
  • papryka
  • cebula
  • czosnek
  • puszka pędów bambusa
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki soku z ananasa lub pomarańczy
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanka wody
  • przyprawy: papryka słodka i ostra,  pieprz ziołowy, sól, kurkuma

Przygotowanie:

Kurczaka pokrójcie w paski i obtoczcie w przyprawach. Następnie cebulę zeszklijcie na oleju wraz z rozdrobnionym czosnkiem. Całość smażcie przez trzy minuty. Po tym czasie dodajcie marchewkę, pędy bambusa oraz paprykę – wszystko pokrojone w cienkie paseczki. Po ok 5 minutach dodajcie wodę wymieszaną z sokiem, koncentratem, sosem sojowym, mąką oraz cukrem. Zalejcie tym mięso oraz warzywa i smażcie, aż sos zgęstnieje.

Sałatka z bambusem

Co kupić?

  • sałata rzymska
  • puszka pędów bambusa
  • kiełki fasoli mung
  • marchewka
  • cebula czerwona
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • ziarna sezamu

Przygotowanie:

Zacznijcie od pokrojenia sałaty w paski. Pędy bambusa posiekajcie drobno, a marchewkę zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami. Z kolei cebulę pokrójcie w cienkie piórka. Wszystkie składniki wymieszajcie ze sobą i doprawcie do smaku. Podawajcie z pieczywem.

Zupa z bambusem

Co kupić?

  • 250 g piersi kurczaka
  • 100 g makaronu sojowego
  • 6 szklanek wody
  • 1/2 kg kości
  • mały kawałek imbiru
  • 5 małych korzeni pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 małe boczniaki (grzyby)
  • 1 słoiczek miniaturowych kolb kukurydzy
  • 3-4 pędy bambusa
  • 2 cebulki dymki z częścią zieloną
  • 10 dużych orzechów laskowych
  •  natka pietruszki

Przygotowanie:

Zacznijcie od przygotowania wywaru poprzez gotowanie przez 45 minut pietruszki, cebuli, kości, imbiru oraz soli. Następnie moczcie makaron przez 15 minut i odsączcie na sitku. Z kolei kurczaka i boczniaki pokrójcie w paski. Orzechy musicie wyłuskać i zalać na 5 minut wrzątkiem, po czym wyjąć je ze skórki. Zieloną część cebuli pokrójcie na małe kawałki, a bambus w paski. Teraz włóżcie do wywaru kurczaka, makaron, boczniaki, kukurydzę, bambus, orzechy i dymkę. Gotujcie jeszcze przez 5 minut i podawajcie z pietruszką.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...