Pędy bambusa – właściwości dla zdrowia i przepisy na dania z pędami bambusa

4 maja 2021, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Pędy bambusa kojarzą się Wam zapewne z pandami. Wielokrotnie można zobaczyć, jak się nimi zajadają. Postanowiliśmy zaufać słodkim zwierzątkom i sprawdzić co takiego widzą w tej roślinie.

Co nieco o bambusach

Posiadają słodko gorzki i zarazem delikatny smak. Jeżeli chodzi o ich wygląd, to mają kolor żółty lub kremowy. Bardzo przypominają przez to białe szparagi.

Zazwyczaj używane są w kuchni japońskiej oraz chińskiej. W Polsce dodaje się je do sosów oraz sushi. Możecie je kupić w puszce lub w słoiku. Jest to spowodowane ich delikatnością i łatwością w uszkadzaniu. Niestety nie przetrwałyby transportu w innej formie.

Bambusy zawierają mnóstwo odżywczych składników. Znajdziecie w nich:

  • błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę żołądka
  • witaminę A poprawiającą wzrok oraz chroniącą układ odpornościowy
  • witaminę B niezbędną w procesie tworzenia krwinek czerwonych
  • witaminę E opóźniającą proces starzenia się skóry
  • potas regulujący ciśnienie
  • sód, który reguluje napięcie mięśniowe
  • wapń niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu
  • magnez chroniący serce
  • cynk zapobiegający infekcjom

Tofu z bambusa

Co kupić?

  • tofu opakowanie
  • 2 marchewki
  • czerwona papryka
  • cebula
  • czosnek
  • pół szklanki wody
  • cukier
  • puszka pędów bambusa
  • pomidory krojone
  • sos sojowy
  • pół szklanki soku z ananasa
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka

Przygotowanie:

Tofu pokrójcie w plastry i obtoczcie je w papryce, soli i pieprzu. Następnie pokrójcie cebulę i delikatnie ją podsmażcie, a po chwili dodajcie wyciśnięty czosnek. Teraz na patelnię dorzućcie tofu, marchewki, paprykę oraz sok ananasowy, wodę, pomidory, sos sojowy oraz odrobinę cukru. Całość podawajcie z ugotowanym ryżem.

Kurczak z bambusem

Co kupić?

  • filet z kurczaka
  • marchewka
  • papryka
  • cebula
  • czosnek
  • puszka pędów bambusa
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki soku z ananasa lub pomarańczy
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanka wody
  • przyprawy: papryka słodka i ostra,  pieprz ziołowy, sól, kurkuma

Przygotowanie:

Kurczaka pokrójcie w paski i obtoczcie w przyprawach. Następnie cebulę zeszklijcie na oleju wraz z rozdrobnionym czosnkiem. Całość smażcie przez trzy minuty. Po tym czasie dodajcie marchewkę, pędy bambusa oraz paprykę – wszystko pokrojone w cienkie paseczki. Po ok 5 minutach dodajcie wodę wymieszaną z sokiem, koncentratem, sosem sojowym, mąką oraz cukrem. Zalejcie tym mięso oraz warzywa i smażcie, aż sos zgęstnieje.

Sałatka z bambusem

Co kupić?

  • sałata rzymska
  • puszka pędów bambusa
  • kiełki fasoli mung
  • marchewka
  • cebula czerwona
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • ziarna sezamu

Przygotowanie:

Zacznijcie od pokrojenia sałaty w paski. Pędy bambusa posiekajcie drobno, a marchewkę zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami. Z kolei cebulę pokrójcie w cienkie piórka. Wszystkie składniki wymieszajcie ze sobą i doprawcie do smaku. Podawajcie z pieczywem.

Zupa z bambusem

Co kupić?

  • 250 g piersi kurczaka
  • 100 g makaronu sojowego
  • 6 szklanek wody
  • 1/2 kg kości
  • mały kawałek imbiru
  • 5 małych korzeni pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 małe boczniaki (grzyby)
  • 1 słoiczek miniaturowych kolb kukurydzy
  • 3-4 pędy bambusa
  • 2 cebulki dymki z częścią zieloną
  • 10 dużych orzechów laskowych
  •  natka pietruszki

Przygotowanie:

Zacznijcie od przygotowania wywaru poprzez gotowanie przez 45 minut pietruszki, cebuli, kości, imbiru oraz soli. Następnie moczcie makaron przez 15 minut i odsączcie na sitku. Z kolei kurczaka i boczniaki pokrójcie w paski. Orzechy musicie wyłuskać i zalać na 5 minut wrzątkiem, po czym wyjąć je ze skórki. Zieloną część cebuli pokrójcie na małe kawałki, a bambus w paski. Teraz włóżcie do wywaru kurczaka, makaron, boczniaki, kukurydzę, bambus, orzechy i dymkę. Gotujcie jeszcze przez 5 minut i podawajcie z pietruszką.