Pat Crocker: Wielka księga soków – recenzja

10 maja 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Pat Crocker:

Wielka księga soków – recenzja

 

Regularne picie soków pomaga poprawić stan cery, wzmocnić siły witalne i uzupełnić niedobory witamin. Napoje te oczyszczają i zapobiegają odkładaniu się w organizmie toksyn spowalniających metabolizm, do tego dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, polifenoli, pomagają zapobiegać i zwalczać istniejące infekcje bakteryjne. Dobrze też oczyszczają układ trawienny, są bogatym źródłem aminokwasów, są łatwostrawne i zawierają roślinne enzymy usprawniające pracę żołądka i jelit.

Soki i przeciery są łatwe w przygotowaniu, nie zajmują dużo czasu, może je pić prawie każdy, i przede wszystkim są bardzo zdrowe. Dlatego nigdy nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie. Soki z całą pewnością są także świetną alternatywą dla tradycyjnych owoców i warzyw, którą możemy wykorzystywać przez cały rok. To metoda na zdrowe wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw i dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin.

Wielka księga soków wydane przez Wydawnictwo Larum to prawdziwe, dokładne i wielowątkowe kompendium wiedzy o zdrowym odżywianiu oraz walorach i zaletach ziół, warzyw i owoców. Wspaniała i bogata encyklopedia dla każdego. W bardzo szczegółowym wprowadzeniu autor przedstawia nam korzyści płynące z picia soków i przecierów, omawia urządzenia do wyciskania soków i przygotowywania przecierów, wiele też miejsca poświęca na opis poszczególnych układów organizmu, podaje zalecenia dotyczące dobrego zdrowia i odżywiania się, charakteryzuje soki jako składniki dobrej diety, omawia zasady łączenia pokarmów, a także opisuje problemy i zaburzenia, choroby i stany zapalne w tym problemy cywilizacyjne i problemy trawienne, wraz z informacjami dotyczącymi odpowiedniej diety i zaleceń żywieniowych dostosowanych do różnych problemów i zaburzeń.

To jednocześnie bardzo bogata encyklopedia wiedzy o zdrowych produktach do przyrządzania soków z dokładnym opisem ich zastosowań, zakupu i przechowywania, wraz ze szczegółowymi informacjami o przygotowywaniu soków i przecierów i ich działaniu, ze wskazaniem odpowiednich przepisów zawartych w książce. Autor charakteryzuje i opisuje owoce, warzywa zioła i inne dodatki jak melasa, siemię lniane, zboża, trawy czy algi i konopie. Tak bogatego, szczegółowego i bardzo merytorycznego poradnika na naszym rynku jeszcze nie spotkałam.

Wśród ogromu pomysłów na soki znajdziemy tu receptury na soki owocowe i warzywne, w tym między innymi sok: gruszkowo-buraczany, morelowo-brzoskwiniowy, jagodowo-wiśniowo winogronowy z kantalupą, sok z jagód arbuza i żurawin, jabłkowy z pędami lawendy, gruszki, ananasa i winogron, śliwek, granatu, pomarańczy i maliny, sok z karczocha jerozolimskiego z marchewką tymiankiem i jabłkiem, sok z kalafiora, kapusty, marchewki, selera i jabłek, a także nieco mniej tradycyjne, jak np. sok pod nazwą kapusta w rozmarynie, sok marchwiowo-czosnkowy lub imbirowe brokuły, albo sok groszkowo-marchewkowy czy dynia w wydaniu specjalnym. Dla mnie najbardziej zagadkowymi sokami okazały się niesamowicie nazwane soki, w tym: immunitet, pogromca podagry, czerwony diabeł czy zestaw korzeni.

Soki dla zdrowia ciała zostały podzielone na soki dla zdrowia (kapuściany opatrunek, boskie owoce, dynią w serce cierpkie łaskotki), aperitify i digestify (kopniak kiwi, cios papają pikantna kapusta tropikalne tornado), eliksiry hormonalne (endożurawina, hipozdrowie, kapuściana ochłoda śniadanie cukrzyka), wspomagacze odporności i odżywki dl nerwów (jabłkowo-rumiankowy, mały nerwus, boćwina w wodorostach) pogromcy stresu (buraczany relaks, kompres trawienny, capstrzyk, melon na dobranoc, warzywna suita), toniki i napoje oczyszczające oraz herbatki regenerujące (imbirowa, jak u mamy, kobiecość, zielony gigant). Cała encyklopedia fenomenalnych receptur i połączeń.

W książce znajdziemy także rozdział pod nazwą koktajle gęste i tradycyjne, w tym przepisy na soki gęste (jabłkowy, curry, salsa, dyniowy) oraz tradycyjne (mleko migdałowo-bananowe, zastrzyk beta, tropiki, pudding figowy, mrożona owocowa breja, płynne złoto, szaleństwo pod znakiem mango), a także drinki na specjalne okazje (np. letni nektar kwiatowy), a także napoje koktajlowe, napoje na ciepło, poncze owocowe, substytuty mleka (frappe, shake, betaszał, korob substytuty kawy).

W poradniku tym znajdziemy przepisy na wiele soków warzywno-owocowych, które wypełnione są mikro- i makroelementami, witaminami, składnikami mineralnymi, antyoksydantami i enzymami, nasycają organizm składnikami odżywczymi, dodają energii i nawadniają. Doprawdy jest w czym wybierać, bo przepisy są zarówno na soki z warzyw, jak i owoców i to w połączeniach klasycznych, jak i bardzo zaskakujących. Wiele z podanych przepisów jest opatrzonych kolorowymi, pięknymi zdjęciami, co ogromnie podnosi walory estetyczne książki i zachęca do domowych eksperymentów z sokami. W książce poza tradycyjnymi przepisami na koktajle owocowe i warzywne znajdziemy też pomysły niecodzienne i ciekawe, autor udziela także porad na temat lepszego wchłaniania oraz dodaje istotne informacje na temat działania poszczególnych składników.

Nie od dziś wiadomo, że świeżo wyciśnięty sok jest skarbnicą zdrowia. Codzienne dostarczanie organizmowi bomby witaminowej korzystnie wpływa na pracę wszystkich narządów, poprawia stan zdrowia i ogólne samopoczucie. Aby organizm w pełni przyswajał witaminy sok należy pić powoli, delektować się jego smakiem, a każdy łyk mieszać ze śliną, ponieważ w niej znajdują się enzymy trawienne. Składniki świeże, jędrne i soczyste warto kupować od rolników lub w sklepach z ekologiczną żywnością. Wówczas nie narażamy swego organizmu na szkodliwe działanie pestycydów i nawozów.

Książka ta adresowana jest dla wszystkich tych, którzy lubią koktajle i soki owocowe i warzywne lub dla tych, którzy chcieli by spróbować odżywiać się zdrowiej. Przepisy nadają się dla wegetarian i po drobnych modyfikacjach, również dla wegan. Również osoby na diecie znajdą tutaj wiele pomysłów dla siebie. Ten pięknie wydany kulinarny i encyklopedyczny poradnik sokowo-przecierowy jest zatem pozycją doskonałą dla każdego, kto poszukuje inspiracji w odkrywaniu nowych smaków oraz dla tych osób, które planują włączyć w codzienną dietę więcej warzyw i owoców. Domowe soki i przeciery spożywane w pracy lub na uczelni na pewno będą świetną alternatywą dla klasycznej kanapki, a także znakomitym urozmaiceniem codziennego menu.

Polecamy serdecznie. Książka powinna znaleźć się w domowej biblioteczce i stanowić podpowiedź na zdrowe i smaczne wykorzystanie całorocznych owoców i warzyw. Może być także domową encyklopedią zdrowia.

Wydawnictwo Larum