Pasztety na Wielkanoc – najlepsze przepisy!
Pasztet z łososia i szpinaku
Składniki:
– 400 g świeżego łososia
– Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
– 450 g świeżego szpinaku
– 160 ml gęstej śmietany
– 3 jajka
– gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. 150 g łososia pokrój w kostkę.
2. Resztę zmiksuj w robocie kuchennym z jajkami, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową.
3. Posiekaj szpinak. Do masy dodawaj szpinak, miksując całość.
4. Następnie dodaj łososia pokrojonego w kostkę, śmietanę i delikatnie wymieszaj.
5. Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia (23×12 cm) wysmaruj masłem, wyłóż folią aluminiową. Do formy wlej masę, przykryj folią od góry i wstaw do dużej blachy napełnionej zimną wodą do 1/3 wysokości (pasztet będzie się piekł w kąpieli wodnej).
6. Całość umieść w piekarniku (150°C) i piecz 1 godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu schładzaj w lodówce przez noc.
Pasztet z rozmarynem i żurawiną
Składniki:
– 400 g mięsa wieprzowego (łopatka)
– 1 Esencja do duszonych mięs Knorr
– 250 g podgardla wieprzowego
– 400 g wołowiny
– 250 g wątróbki
– 6 łyżek żurawiny suszonej (namoczona w ciepłej wodzie)
– 1 łyżka rozmarynu świeżego (posiekanego)
– 1 cebula
– włoszczyzna (marchewka, kawałek selera, pietruszka)
– 2 kajzerki namoczone w wodzie
– 5 jajek
– tłuszcz do smażenia
– pieprz czarny
– 3 liście laurowe i ziela angielskie
– 2 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka margaryny
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki, obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – tak, aby przykryła mięso.
2. Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj, zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.
3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu. Kajzerki odciśnij z wody.
4. Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr rozpuszczoną w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.
5. Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.
Pasztet z mięsa z królika
Składniki:
– 1 królik
– 300 g boczku
– 300 g wątróbki drobiowej
– 1 Bulionetka drobiowa Knorr
– pęczek włoszczyzny
– liść laurowy
– 3 ziela angielskie
– 3 ziarenka czarnego pieprzu
– gałązka rozmarynu
– 4 łyżki bułki tartej
– sól i pieprz do smaku
– smalec do smażenia
– 700 ml wody
– 2 jajka
Sposób przygotowania:
1. Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
2. W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.
3. Całość zalej 700 ml wody, dodaj Bulionetkę i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, ok. 1 godziny.
4. Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia.
5. Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
6. Formę do pieczenia (keksówkę) natłuść i posyp tartą bułką. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez ok. 45 minut. Wystudzony pasztet wyjmij z formy.
Warzywny pasztet z selera
Składniki
– 1 kg selera
– 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
– 4 jajka
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 1 margaryna
– 1,5 szklanki bułki tartej
– pół szklanki kaszy manny
– 1 łyżka ostrej papryki w proszku
– 250 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek przepuść przez praskę, cebule bardzo drobno posiekaj.
2. Do 1 szklanki zagotowanej wody włóż margarynę, Bulion na włoszczyźnie Knorr, seler, czosnek oraz cebulę. Gotuj na wolnym ogniu około godzinę.
3. Do zimnych warzyw dodaj jajka, kaszę mannę i bułkę tartą. Dopraw ostrą mieloną papryką. Wymieszaj.
4. Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 80 minut w temperaturze 180°C.
Domowy pasztet z grzybami leśnymi
Składniki:
– 1 kg mięsa wieprzowo-wołowego
– 2 kostki Bulionu grzybowego Knorr
– 10 suszonych grzybów
– 200 g drobiowej wątróbki
– 200 g podgardla wieprzowego
– 2 kajzerki
– 2 jajka
– 1 cebula
– pęczek włoszczyzny
– 3 liście laurowe
– 3 ziela angielskie
– 3 ziarna czarnego pieprzu
– 3 ziarna jałowca
– 1 łyżeczka suszonego majeranku
– gałązka rozmarynu świeżego
– 1 łyżka mąki
– 30 ml oleju
– sól i pieprz do smaku
– 700 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Podgardle umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody z zielem i listkiem laurowym. Opłukaną wątróbkę oprósz mąką i usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą (3-4 minuty) – dopraw solą i pieprzem. Wystudź.
2. Mięso umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę. Warzywa obierz i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, włóż warzywa, listek, ziele oraz pieprz, smaż chwilę. Następnie do warzyw włóż mięso i smaż na mocnym ogniu kilka minut.
3. Całość zalej około 700 ml wody, dodaj kostki Knorr, suszone grzyby, majeranek, rozmaryn i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś ok. 1 godziny do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie wystudź, grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paski.
4. Ugotowane i wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami i odciśniętą bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia. Powstałą masę przełóż do miski, wymieszaj z jajkami, dodaj pokrojone grzyby i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
5. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temperaturze 180°C.