Pasztet z grzybów leśnych

23 września 2011, dodał: anka9290
Artykuł zewnętrzny
  • 1 kg świeżych grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 200 g świeżej słoniny
  • 1/2 czerstwej bułki paryskiej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie lub gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy
  1. Cebule obrać i pokroić drobno, posiekać. Słoninę pokroić z małą kostkę . Grzyby starannie oczyścić. Udusić na słoninie razem z cebulą.
  2. Do grzybów dodać czerstwą bułkę tak żeby wchłonęła sos. Całość należy ostudzić a następnie dwukrotnie zemleć w maszynce. Do podanej masy dodać jajko, śmietanę i taka samą ilość bułki tartej. Tak aby masa miała zwartą konsystencję. Doprawić do smaku
  3. Naczynie dokładnie wysmarować tłuszczem, wsypać bułkę tartą, wyłożyć masę z grzybami i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i zapiec aż do zarumienienia. pasztet należy podawać na zimno z pieczywem i sałatkami.

file1316796115



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...