Pasztet jajeczny
Czego potrzebujemy:
-12 jaj ugotowanych na twardo
– 2 jaja surowe
– serek śmietankowy ( taki jakim np smarujemy kanapki)- 75 ml
– otręby owsiane – 6 łyżek. Ja dzisiaj zmieniłam oryginalny przepis dodając otręby pszenne, choć owsiane są zdrowsze.
– koperek, natka pietruszki, szczypiorek. Dziś dodałam koper i szczypior. Akurat nie miałam natki w domu.
– lubię dodać także połowę małej puszki zielonego groszku, choć przepis oryginalny tego nie przewiduje.
– sól, pieprz ziołowy, pieprz Cayenne- według uznania.
Przygotowanie krok po kroku:
1. Kroimy szczypiorek, koperek lub natkę na drobno.
2. Gotujemy 12 jaj na twardo. Czas gotowania- 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy formę- keksówkę i papier do pieczenia, aby wyłożyć formę. Papier dobrze jest posmarować jakimś tłuszczem, aby pasztet nie przywierał.
Kroimy jajka na drobno
Wbijamy do dużej miski dwa surowe jaja w całości.
Dodajemy zielony groszek, a następnie zieleninę
Dodajemy 75 ml serka
Czas na otręby- 6 łyżek stołowych
Mieszamy wszystkie składniki
Dorzucamy wcześniej pokrojone jajka.
Mieszamy solidnie, doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i pieprzem Cayenne. Tego ostatniego nie radzę dawać zbyt dużo, jest bardzo pikantny.
Nakładamy masę do foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na godzinę.