paszteciki francuskie z grzybami na włoskiej kapuście

19 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

paszteciki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)

300g  podgrzybków lub innych grzybów

1 cebula

1/2 pęczka natki pietruszki

1 łyżeczka masła

2 łyżki mleka

1 łyżka mąki

1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego

sól, pieprz, papryka słodka

Kapusta:

1 mała kapusta włoska

1 garść orzechów włoskich i słonecznika

1 łyżka oleju

1 łyżeczka białego octu winnego

sól, pieprz, curry

Sposób przygotowania:

Paszteciki:

  1. Na patelni podgrzewamy masło dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy,
  2. do cebuli dodajemy pokrojone grzyby, smażymy dalej i dodajemy mąkę i mleko,
  3. doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, sosem sojowo-grzybowym i pokrojoną natką pietruszki,
  4. odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty napełniamy wystudzonym farszem i sklejamy w  trójkąciki,
  6. blachę smarujemy masłem, posypujemy mąką i układamy paszteciki,
  7. pieczemy je w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni Celsiusza przez 15 min

Kapusta:

  1. Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie 5 min, odcedzamy, przelewamy zimną wodą,
  2. wrzucamy kapustę do miski, dodajemy pokruszone orzechy włoskie i słonecznik,
  3. polewamy olejem i octem, dodajemy sól,pieprz i curry do smaku,
  4. mieszamy i odstawiamy na kilka min do lodówki.

Kapustę kładziemy na talerz, a na niej układamy paszteciki

file1268988497