paszteciki francuskie z grzybami na włoskiej kapuście

19 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

paszteciki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)

300g  podgrzybków lub innych grzybów

1 cebula

1/2 pęczka natki pietruszki

1 łyżeczka masła

2 łyżki mleka

1 łyżka mąki

1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego

sól, pieprz, papryka słodka

Kapusta:

1 mała kapusta włoska

1 garść orzechów włoskich i słonecznika

1 łyżka oleju

1 łyżeczka białego octu winnego

sól, pieprz, curry

Sposób przygotowania:

Paszteciki:

  1. Na patelni podgrzewamy masło dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy,
  2. do cebuli dodajemy pokrojone grzyby, smażymy dalej i dodajemy mąkę i mleko,
  3. doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, sosem sojowo-grzybowym i pokrojoną natką pietruszki,
  4. odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty napełniamy wystudzonym farszem i sklejamy w  trójkąciki,
  6. blachę smarujemy masłem, posypujemy mąką i układamy paszteciki,
  7. pieczemy je w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni Celsiusza przez 15 min

Kapusta:

  1. Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie 5 min, odcedzamy, przelewamy zimną wodą,
  2. wrzucamy kapustę do miski, dodajemy pokruszone orzechy włoskie i słonecznik,
  3. polewamy olejem i octem, dodajemy sól,pieprz i curry do smaku,
  4. mieszamy i odstawiamy na kilka min do lodówki.

Kapustę kładziemy na talerz, a na niej układamy paszteciki

file1268988497



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...