paszteciki francuskie z grzybami na włoskiej kapuście
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
paszteciki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
300g podgrzybków lub innych grzybów
1 cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka masła
2 łyżki mleka
1 łyżka mąki
1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego
sól, pieprz, papryka słodka
Kapusta:
1 mała kapusta włoska
1 garść orzechów włoskich i słonecznika
1 łyżka oleju
1 łyżeczka białego octu winnego
sól, pieprz, curry
Sposób przygotowania:
Paszteciki:
- Na patelni podgrzewamy masło dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy,
- do cebuli dodajemy pokrojone grzyby, smażymy dalej i dodajemy mąkę i mleko,
- doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, sosem sojowo-grzybowym i pokrojoną natką pietruszki,
- odstawiamy do ostygnięcia.
- Ciasto francuskie kroimy na kwadraty napełniamy wystudzonym farszem i sklejamy w trójkąciki,
- blachę smarujemy masłem, posypujemy mąką i układamy paszteciki,
- pieczemy je w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni Celsiusza przez 15 min
Kapusta:
- Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie 5 min, odcedzamy, przelewamy zimną wodą,
- wrzucamy kapustę do miski, dodajemy pokruszone orzechy włoskie i słonecznik,
- polewamy olejem i octem, dodajemy sól,pieprz i curry do smaku,
- mieszamy i odstawiamy na kilka min do lodówki.
Kapustę kładziemy na talerz, a na niej układamy paszteciki