Szybkie paszteciki z farszem
CIASTO: 1 kg mąki, kost. margaryny, kost. drożdży, szkl. mleka, pół łyżeczki soli.
Mleko podgrzać, troszkę odlać i rozrobić w tym drożdże, dobrze je rozgniatając. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę zmieszać z margaryną i solą. Wlać wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. Rozwałkować i kroić prostokąty o wym. 8x10cm.
FARSZ: 1 kg kapusty kiszonej, 40 dag pieczarek, 3 cebule, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz.
Kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby cała kapusta była przykryta. Dodać liście i ziele. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Pieczarki i cebule pokroić w kostkę, podsmażyć. Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, połączyć z grzybami i cebulą. Doprawić.
DODATKOWO: jajko.
Na każdy prostokąt ciasta nakładać ok. łyżeczki farszu, zawijać w ruloniki, lekko docisnąć brzegi. Układać na natłuszczonej blasze. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 25-30 min w temp. 200st.
Przepis od lat gości na naszym stole, głównie wigilijnym.