Pasteis de Belem
mrożone ciasto francuskie
1 ¾ filiżanki pełnego mleka
¼ filiżanki kremówki
4 żółtka
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki mąki pszennej
½ łyżeczki cynamonu
starta skórka z jednej cytryny
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ciasto francuskie rozwałkować i powykładać nim foremki na muffinki. Podpiec w temp. 220 stopni przez 10 minut.
W kąpieli wodnej zagotować mleko, dodać żółtka, cukier, cynamon, kremówkę, sól, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i miksować. Powinien powstać gęsty budyń. Masę waniliowo – jajeczną wlać do dołków muffinek. Formę z ciasteczkami wstawić do piekarnik nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać tak długo, aż masa na górze będzie się karmelizowała na brązowo. Podawać gorące posypane cukrem pudrem i cynamonem.