Pasta z fasoli i pieczarek
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
40 dag suchej fasoli Jaś
25 dag pieczarek
3 cebule
łyżeczka rozdrobnionego tymianku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna
sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
Fasolę moczyć przez noc, by zmiękła. Gotować ją ok. godziny w niewielkiej ilości wody, bez soli. Na patelni podsmażyć drobno posiekane pieczarki z cebulą. Smażyć do momentu, aż będą suche i przyrumienione. Ugotowaną fasolę odcedzić i zmiksować w malakserze. Dolewać wodę z gotowania do momentu, aż pasta fasolowa będzie miała odpowiednią konsystencję. Doprawić solą, pieprzem i dodać pieczarki z cebulą. Polać sokiem z połowy cytryny i posypać tymiankiem. Wymieszać dokładnie pastę, jeśli jest zbyt gęsta, dodać trochę wody. Podawać udekorowaną gałązką tymianku i plastrem cytryny.