Parówki w cieście francuskim

5 stycznia 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

doskonała przekąska na prywatkę

składniki:

  • ciasto francuskie
  • parówki typu Berlinki
  • jajko
  • śmietanka
  • ziarno sezamu

SOS: majonez, ketchup, sos śliwkowy, chrzan tarty, papryka słodka, mielona, sok z cytryny

    sposób przygotowania:

    SOS: Do miseczki wkładam 4-5 łyżek gęstego majonezu. Dodaję 2 łyżki ostrego ketchupu, 1 łyżkę sosu śliwkowego i 1-2 łyżki chrzanu. Całość doprawiam papryką słodką mieloną i odrobiną soku z cytryny.

    Ciasto francuskie kupuję gotowe, mrożone. Wyjmuję je z zamrażarki ok. 2-3 godzin wcześniej żeby zmiękło. Podsypując blat odrobiną maki rozwałkowuję je nieco cieniej i radełkiem albo nożem wykrawam długie, wąskie paski. Z parówek zdejmuję osłonki – używam parówek typu Berlinki, cienkich i chudych. Każdą owijam spiralnie najpierw jednym a potem na przemian drugim paskiem. Końce zaciskam. Jajko roztrzepuję z 2-3 łyżkami śmietanki i smaruję zawinięte parówki. Następnie obtaczam je w sezamie i  układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 st. C aż ciasto ładnie się zrumieni. Podaję gorące z  dodatkiem sosu do parówek albo po prostu z ketchupem.

    Jedno opakowanie ciasta francuskiego wystarcza mi na przygotowanie ok. 12-16 parówek.

    file1294250941



    FORUM - bieżące dyskusje

    Naturalne kosmetyki
    Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
    Typy mężczyzn
    Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
    Jak można zostać dietetykiem
    Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
    leczenie niepłodnosci
    Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...