Parówki w cieście francuskim
doskonała przekąska na prywatkę
składniki:
- ciasto francuskie
- parówki typu Berlinki
- jajko
- śmietanka
- ziarno sezamu
SOS: majonez, ketchup, sos śliwkowy, chrzan tarty, papryka słodka, mielona, sok z cytryny
sposób przygotowania:
SOS: Do miseczki wkładam 4-5 łyżek gęstego majonezu. Dodaję 2 łyżki ostrego ketchupu, 1 łyżkę sosu śliwkowego i 1-2 łyżki chrzanu. Całość doprawiam papryką słodką mieloną i odrobiną soku z cytryny.
Ciasto francuskie kupuję gotowe, mrożone. Wyjmuję je z zamrażarki ok. 2-3 godzin wcześniej żeby zmiękło. Podsypując blat odrobiną maki rozwałkowuję je nieco cieniej i radełkiem albo nożem wykrawam długie, wąskie paski. Z parówek zdejmuję osłonki – używam parówek typu Berlinki, cienkich i chudych. Każdą owijam spiralnie najpierw jednym a potem na przemian drugim paskiem. Końce zaciskam. Jajko roztrzepuję z 2-3 łyżkami śmietanki i smaruję zawinięte parówki. Następnie obtaczam je w sezamie i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 st. C aż ciasto ładnie się zrumieni. Podaję gorące z dodatkiem sosu do parówek albo po prostu z ketchupem.
Jedno opakowanie ciasta francuskiego wystarcza mi na przygotowanie ok. 12-16 parówek.