Grzanki ze śledziową sałateczką

5 stycznia 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

małe co nie co do przegryzienia

składniki:

  • filety śledziowe solone
  • ogórki kiszone
  • cebula cukrowa
  • majonez
  • musztarda
  • posiekana natka pietruszki i koperek
  • chleb żytni razowy, ale może być też bułka
  • kiełki
  • sałata
  • olej
  • pieprz mielony

sposób przygotowania: 2 filety śledzia solonego dobrze wymoczyłam. Jeśli kupicie takiego na tacce, w oleju, to nie trzeba go już moczyć. Posiekałam go dość drobno. Posiekałam też 2 ogórki kiszone i jedną małą cebulkę. Dodałam majonez, ok. 2 łyżek, trochę posiekanej natki i koperku, razem ok. 1 łyżki, odrobinę musztardy i doprawiłam pieprzem. Odstawiłam na kilka godzin żeby smaki się przegryzły. Kromki chleba można usmażyć na patelni smarując je wcześniej olejem albo opiec w tosterze. Ja wycięłam małe kawałki foremką do ciasteczek. Na każdą kromeczkę nałożyłam porcję śledziowej masy i ułożyłam je na talerzu posypanym kiełkami i przybranym liściem sałaty. Wyszła bardzo smaczna przegryzka :-)

file1294251281



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz