Parówki w cieście drożdżowym
Artykuł zewnętrzny
Będzie Nam potrzebne:
parówki
żółty ser w plasterkach
Na ciasto potrzeba:
5 dag drożdży
2 jajka
szklanka mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
0,5 kg mąki
4 łyżki oliwy
Składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy na gładką masę. Ciasto drożdżowe im lepiej wyrobione, tym lepsze.Odstawiamy na jakieś 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, tniemy w paseczki.Parówki obieramy z otoczek, zawijamy w plasterek sera, a następnie w pasek ciasta.
Układamy na blaszce, na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy na środkowym ruszcie ok 10 – 15 minut. Mają się zarumienić. Wyciągamy na ok 5 minut aby lekko ostygły i smacznego.