Papryki faszerowane mięsem na zimno

30 grudnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo dekoracyjna przekąska .

Czas : 1 godzina

Składniki :

4 duże papryki ( takich na ok. 10 cm wysokości i takim samym przekroju )

2 średniej wielkości cebule

40 dag piersi z kurczaka

1/4 szklanki kuskusu

1/3 szklanki wrzącej wody

3 łyżki pokrojonego koperku

1 łyżka masła

1 jajko

1/3 płaskiej łyżeczki soli

1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego

Mięso zmielić . Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Kuskus zalać w miseczce wodą . Wymieszać mięso , cebulę , kuskus, jajko, koper, sól, pieprz- wyrabiając dokładnie.

Papryki nadziać farszem . Ułożyć w wysokim pojemniku parowaru .Ustawić go jako drugi od dołu. Nastawić parowar na 30 minut i tyle gotować papryki .Wyjąć papryki na talerz i wystudzić . Ostrym nożem pokroić w plastry ( każdą na 4 ) .Ułożyć na półmisku.

Podawać z ketchupem , majonezem, sosem tatarskim .

Ładnie wygląda jeśli użyje się różnokolorowych papryk ( np. żółte i czerwone, lub zielone )

file1262199536