Papryki faszerowane z kurczakiem i kuskusem

14 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatne, aromatyczne danie.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 4 duże papryki ( takich na ok. 10 cm wysokości i takim samym przekroju )
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 1/3 szklanki kuskusu
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego

Mięso zmielić. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Kuskus zalać w miseczce wodą. Wymieszać mięso, cebulę, kuskus, jajko, koper, sól, pieprz – wyrabiając dokładnie.
Z papryk ściąć góry z ogonkiem. Delikatnie usunąć gniazda nasienne tak by nie uszkodzić ścianek papryk. Ze ściętych wierzchów wykroić małym nożykiem zielony środek, tak by powstała obręcz. Papryki nadziać farszem. Przykryć wierzchami. Ułożyć w wysokim pojemniku parowaru.Ustawić go jako drugi od dołu. Nastawić parowar na 30 minut i tyle gotować papryki.

Ładnie wygląda jeśli użyje się różnokolorowych papryk  np. żółte i czerwone, lub zielone.
Osobno podać sos pomidorowy lub koperkowy.




FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...