Papryki faszerowane z kurczakiem i kuskusem
Artykuł zewnętrzny
Delikatne, aromatyczne danie.
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 4 duże papryki ( takich na ok. 10 cm wysokości i takim samym przekroju )
- 2 średniej wielkości cebule
- 30 dag piersi z kurczaka
- 1/3 szklanki kuskusu
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 3 łyżki pokrojonego koperku
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
Mięso zmielić. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Kuskus zalać w miseczce wodą. Wymieszać mięso, cebulę, kuskus, jajko, koper, sól, pieprz – wyrabiając dokładnie.
Z papryk ściąć góry z ogonkiem. Delikatnie usunąć gniazda nasienne tak by nie uszkodzić ścianek papryk. Ze ściętych wierzchów wykroić małym nożykiem zielony środek, tak by powstała obręcz. Papryki nadziać farszem. Przykryć wierzchami. Ułożyć w wysokim pojemniku parowaru.Ustawić go jako drugi od dołu. Nastawić parowar na 30 minut i tyle gotować papryki.
Ładnie wygląda jeśli użyje się różnokolorowych papryk np. żółte i czerwone, lub zielone.
Osobno podać sos pomidorowy lub koperkowy.