Paprykarz szczeciński
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
100 g ryżu długoziarnistego, 1 cebula, 1 duża makrela wędzona, 3 łyżki oliwy z oliwek, 200 g przecieru pomidorowego, pieprz, chilli, sól,
Ryż gotować ok. 15 minut w osolonym wrzątku.
Makrelę obrać i pozbawić ości. Ostudzony ryż dodać do makreli.
W tym czasie rozgrzać patelnię, dodać łyżkę oliwy, gdy olej się rozgrzeje dodać cebulę, smażyć, aż cebula się zeszkli i dodać przecier pomidorowy.
Doprawić solą, pieprzem i chilli (oczywiście jak ktoś lubi na ostro).
Dodać ok. 2 łyżek oliwy.
Paprykarz można przełożyć do słoików, wlać 1 łyżkę oliwy, zakręcić i przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.
W tym czasie rozgrzać patelnię, dodać łyżkę oliwy, gdy olej się rozgrzeje dodać cebulę, smażyć, aż cebula się zeszkli i dodać przecier pomidorowy.
Doprawić solą, pieprzem i chilli (oczywiście jak ktoś lubi na ostro).
Dodać ok. 2 łyżek oliwy.
Paprykarz można przełożyć do słoików, wlać 1 łyżkę oliwy, zakręcić i przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.