Papryka nadziewana soczewicą

17 marca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Papryka nadziewana soczewicą – dieta czerwona

Składniki:

2/3 filiżanki soczewicy czerwonej
1 kawałek imbiru
4 łyżki oleju roślinnego

paprika1

1 łyżeczka kolendry
4 średnie czerwone papryki
1 1/4 filiżanki wody
1 łyżeczka kminku
2 posiekane cebule
2 zielone papryczki chilli
sól
pieprz

Przygotowanie:

Opłukać soczewicę i namoczyć na 30 min. Rozgrzać połowę oleju na patelni, dodać paprykę i smażyć aż zbrązowieje. Papryki wystudzić i osączyć z tłuszczu. Pozostały olej wlać do dużego rondla. Podsmażyć kminek aż nasiona zaczną pękać. Dodać cebulę, papryczki chilli i smażyć jeszcze ok. 8 min. Dodać imbir i kolendrę. Osuszyć soczewicę i dodać ją do pozostałych składników, przyprawić, zalać wodą. Wszystko wymieszać i przykryć pokrywką. Dusić 15 do20 min. lub do momentu aż woda odparuje. Przyprawić pieprzem i solą. Z papryk obciąć wierzchołki i usunąć pestki. Nadziać je duszoną w przyprawach soczewicą. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez ok. 15 min.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...