Papryka nadziewana soczewicą

17 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Papryka nadziewana soczewicą – dieta czerwona

Składniki:

2/3 filiżanki soczewicy czerwonej
1 kawałek imbiru
4 łyżki oleju roślinnego

paprika1

1 łyżeczka kolendry
4 średnie czerwone papryki
1 1/4 filiżanki wody
1 łyżeczka kminku
2 posiekane cebule
2 zielone papryczki chilli
sól
pieprz

Przygotowanie:

Opłukać soczewicę i namoczyć na 30 min. Rozgrzać połowę oleju na patelni, dodać paprykę i smażyć aż zbrązowieje. Papryki wystudzić i osączyć z tłuszczu. Pozostały olej wlać do dużego rondla. Podsmażyć kminek aż nasiona zaczną pękać. Dodać cebulę, papryczki chilli i smażyć jeszcze ok. 8 min. Dodać imbir i kolendrę. Osuszyć soczewicę i dodać ją do pozostałych składników, przyprawić, zalać wodą. Wszystko wymieszać i przykryć pokrywką. Dusić 15 do20 min. lub do momentu aż woda odparuje. Przyprawić pieprzem i solą. Z papryk obciąć wierzchołki i usunąć pestki. Nadziać je duszoną w przyprawach soczewicą. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez ok. 15 min.



FORUM - bieżące dyskusje

Wattpad - korzystacie?
Ja ciągle korzystam z wymian książek, jednak papierowe są najlepsze dla mnie.
Gdzie nocować w podróżach objazdowy…
A może z air b'n'b? To też fajna opcja w większych miastach.
Koszt ślubu i wesela na 100 osób?
Wreszcie ludzie się opamiętali z zapraszaniem dawno nie widzianej rodziny i tylko najbliżsi...
Przyjęcie do przedszkola a szczepie…
Oj, niedługo już się skończy samowolka, do żłobka i przedszkola nie przyjmą i...