Papryka konserwowa z akcentem miodowym
Artykuł zewnętrzny
2,5 kg czerwonej papryki w strąkach
0,5 l octu spirytusowego 10%
1,5 l wody źródlanej
200 ml miodu
1 czubata łyżka soli morskiej
7 liści laurowych
21 kulek ziela angielskiego
Paprykę przekroić wzdłuż, usunąć nasiona. Umyć. Odkroić z obu stron zagięte końcówki, resztę pokroić w paski o szerokości ok. 3 cm. Przygotować 7 słoików o pojemności 0,6 l. Do każdego wrzucić po 1 liściu laurowym i po 3 ziela. Paski papryki ułożyć ściśle w słoikach.
Przygotować zalewę: zmieszać ze sobą ocet, wodę, miód i sól. Zimną zalewą zalać paprykę. Pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania. Dzięki temu papryka jest chrupiąca.
Ścięte końcówki ułożyć w osobnym słoiku, zalać zalewą i zapasteryzować. Można ich użyć np. do sałatek.
Smacznego!