Papryka konserwowa z akcentem miodowym

15 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

2,5 kg czerwonej papryki w strąkach

0,5 l octu spirytusowego 10%

1,5 l wody źródlanej

200 ml miodu

1 czubata łyżka soli morskiej

7 liści laurowych

21 kulek ziela angielskiego

Paprykę przekroić wzdłuż, usunąć nasiona. Umyć. Odkroić z obu stron zagięte końcówki, resztę pokroić w paski o szerokości ok. 3 cm. Przygotować 7 słoików o pojemności 0,6 l. Do każdego wrzucić po 1 liściu laurowym i po 3 ziela. Paski papryki ułożyć ściśle w słoikach.

Przygotować zalewę: zmieszać ze sobą ocet, wodę, miód i sól. Zimną zalewą zalać paprykę. Pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania. Dzięki temu papryka jest chrupiąca.

Ścięte końcówki ułożyć w osobnym słoiku, zalać zalewą i zapasteryzować. Można ich użyć np. do sałatek.

Smacznego!

file1258290010



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz