Pappardelle z łososiem, pomidorkami i rukolą
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
Makaron
2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 żółtka
sólok.150g świeżego łososia
3 pomidorki koktajlowe
garść rukoli
ząbek czosnku
kawałek cebuli
wegeta, pieprz
oliwa
Makaron
2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 żółtka
sólok.150g świeżego łososia
3 pomidorki koktajlowe
garść rukoli
ząbek czosnku
kawałek cebuli
wegeta, pieprz
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Makaron:
mąkę przesiewamy, dodajemy skrobię, żółtka i odrobinę soli – zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na bardzo cienkie, i kroimy paski (takie szerokie na 1cm) i długie. Makaron wrzucamy na osoloną wrzącą wodę, i gotujemy kilka minut, aż makaron będzie al dente. Odcedzamy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, łososia kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Podsmażamy. Gdy łosoś jest już miękki, dodajemy pomidorki przekrojone na pół i rukolę, oraz przyprawiamy pieprzem i wegetą – chwilę „smażymy”. Następnie dodajemy makaron, delikatnie mieszamy i nakładamy na talerz, smacznego :)