Duo pasta z wieprzowiną i szpinakiem

19 marca 2013, dodał: MP3-ka
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
70g mięsa wieprzowego (ja użyłam plastrów schabu)
300g śmietany 30%
0k.200g makaronu spaghetti
2 kulki (małe) szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
mała cebulka
sól, pieprz
1/2 łyżeczki wegety 
olej/oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Makaron wrzucamy do gotującej, lekko osolonej wody – gotujemy al dente. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do szpinaku z dwiema łyżkami śmietany – blendujemy na „papkę”. Mięso kroimy w małe kawałki, cebulkę drobno siekamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy mięso i cebulkę, doprawiamy wegetą i rumienimy z dwóch stron. Gdy mięso jest gotowe, wlewamy resztę śmietany, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. Sos ma odparować i zrobić się kremowy! Gdy makaron jest gotowy, wyciągamy go z wody (nie polewamy zimną wodą!) i od razu wrzucamy na patelnię. Mieszamy. Połowę makaronu nakładamy na talerz. Do drugiej części makaronu dodajemy szpinak – mieszamy dokładnie, i nakładamy na talerz obok pierwszego makaronu. Można posypać parmezanem, przyozdobić natką z pietruszki.

file1363708489



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz