Panna cotta z konfiturą z czerwonej porzeczki
Składniki:
- 2 opakowania śmietanki kremowej Wypasionej 30% tłuszczu 375 ml MLEKOVITA
- 70g cukru
- laska wanilii Royal Brand
- 4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- konfitura z czerwonej porzeczki Krokus
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyciągnąć ziarenka. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
Śmietankę wlać do garnka, dodać cukier, laskę wanilii z ziarenkami i powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować przez około 10 minut, stale mieszając, nie doprowadzając do przywarcia i przypalenia masy. Następnie wyciągnąć laskę wanilii i dodać wcześniej przygotowana żelatynę. Składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Miseczki opukać zimną wodą i rozlać do nich gotową śmietankę. Poczekać, aż ostygnie i chłodną wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.
Aby wyciągnąć pannę cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, a po wyjęciu ułożyć na foremce talerz i odwrócić do góry nogami. Górę udekorować konfiturą z czerwonej porzeczki.