Panna cotta z konfiturą z czerwonej porzeczki

19 marca 2013, dodał: Veronme
Artykuł zewnętrzny
 

Składniki: 

  • 2 opakowania śmietanki kremowej Wypasionej 30% tłuszczu 375 ml MLEKOVITA
  • 70g cukru
  • laska wanilii Royal Brand
  • 4 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo: 

  • konfitura z czerwonej porzeczki Krokus

Sposób przygotowania: 
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyciągnąć ziarenka. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
Śmietankę wlać do garnka, dodać cukier, laskę wanilii z ziarenkami i powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować przez około 10 minut, stale mieszając, nie doprowadzając do przywarcia i przypalenia masy. Następnie wyciągnąć laskę wanilii i dodać wcześniej przygotowana żelatynę. Składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Miseczki opukać zimną wodą i rozlać do nich gotową śmietankę. Poczekać, aż ostygnie i chłodną wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.
Aby wyciągnąć pannę cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, a po wyjęciu ułożyć na foremce talerz i odwrócić do góry nogami. Górę udekorować konfiturą z czerwonej porzeczki.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...