Panierowany brie w 10 min:)
Smakowite serki w cudownej panierce:)
Składniki:
1 opakowanie sera brie 125 g
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki
2 łyżki żurawiny Łowicz
olej do smażenia:)
Wykonanie:
Ser brie kroję na 3 trójkąty takiej samej wielkości. Na 3 talerzach umieszczam kolejno: mąkę, rozkłócone jajko oraz bułkę tartą. Kostki sera obtaczam kolejno w mące, jajku i bułce, lekko dociskając bułkę tartą ze wszystkich stron, żeby panierka nie rozpadła się podczas smażenia, a ser nie wypłynął na patelnię. Na rozgrzanej patelni z olejem smażę ser ostrożnie go obracając tak aby panierka zarumieniła się ze wszystkich stron. Ser powinien stać się miękki. Gotowe trójkąciki przekładam na ręcznik papierowy, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Dekoruję żurawiną Łowicz:)
Życzę Smacznego:)