Pancakes – amerykańskie naleśniki
Artykuł zewnętrzny
Pancakes.
Amerykańskie naleśniki.
Czyli puszyste,grube naleśniki.
Dla mnie to coś pomiędzy naleśnikami a goframi.
Można je jeść jako obfite śniadanie, słodki obiad, deser bądź kolację.
Można je jeść jako obfite śniadanie, słodki obiad, deser bądź kolację.
Warto spróbować bo przyrządzenie ich trwa około 10 minut.
I skład nie jest wyszukany; idealne dla zabieganych
ponieważ wszystko co potrzeba zazwyczaj posiadamy w domu :)
- 2 szklanki mąki torowej
(ja robię z pszennej -chyba z tortowej będą bardziej puszyste?)
- 2 jaja
- 1,5 szk mleka
- 75 g rozpuszczonego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu do ciasta
- szczypta soli
75 g masła roztapiamy, a następnie ostudzamy.
|
2 Jajka roztrzepujemy Wlewamy 1 i pół szklanki mleka Mieszamy |
2 szklanki maki (tortowej lub pszennej)
mieszamy z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia
|
Wsypujemy mąkę z proszkiem
Ponownie mieszamy
|
Dodajemy :
kilka kropel aromatu ja mam cytrynowy
[ale ostatnio dodawałam migdałowy i lepiej mi smakowało i pachniało:) ]
|
1/3 szklanki cukru + szczyptę soli
Mieszamy, tak żeby cukier się rozpuścił.
(nie potrzeba do tego miksera bo w mig znika)
|
I odstawiamy na 15 minut. |
Smażymy na suchej, rozgrzanej patelni
na średnim ogniu z dwóch stron.
Ja smażę je podobnie jak 'normalne’ naleśniki,
ale typowo pancaks’y smaży się w wielkości racucha.
Najlepiej smakują ciepłe.
Z czym je jeść ?
Dżem, marmolada, budyń, bita śmietana,owoce…
to już pozostawiam do waszej wyobraźni i kreatywności.
Życzę smacznego :)
Aszlaja