Paella z owocami morza i warzywami
Mimo iż dużo w niej składników, przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu – 30 minut i pyszna potrawa jest gotowa!!!
Składniki:
ryż parboiled – 200g
mieszanka owoców morza – 250g
mieszanka mrożonych warzyw – 250g
oliwki czarne drylowane – 10szt
kukurydza z puszki – 100g
przecier pomidorowy – 3łyżki
olej do smażenia – 3łyżki
szafran,niteczki – 4szt.
pieprz cayenne – 1 łyżeczka
sól i pieprz – do smaku
limonka lub cytryna – 1szt.
kostka bulionowa warzywna – 1szt.
cukier – 2 łyżeczki
Przygotowanie:
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, włożyć suchy ryż i smażyć przez 5 min., na ostrym ogniu, ciągle mieszając, wlać pół litra wody, dodać kostkę rosołową i zagotować, zmniejszyć gaz, włożyć szafran i pieprz cayenne – gotować 5 min. Dodać mieszankę owoców morza, delikatnie wymieszać i dusić 5 min. Dodać warzywa, wymieszać, potem przecier pomidorowy, cukier – wymieszać i dusić 5 min. Wsypać kukurydzę, oliwki pokroić w plasterki i włożyć do paelli – wymieszać – dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem – od razu podawać,w woku, z umytą i pokrojoną na ćwiartki limonką lub cytryną, skrapiać danie sokiem na talerzach według upodobań smakowych.