Pączki z lukrem

11 lutego 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

60 dag mąki
15 dag cukru
15 dag masła
6 jaj
1/4 l mleka
5 dag drożdży
1 olejek śmietankowy
szczypta soli
50 dag marmolady
1 kg smalcu  do smażenia

Z 1/3 części mąki oraz drożdży i mleka wykonać rozczyn. Gdy podrośnie, dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, formować kulki, a do ich środka nakładać marmloladę. Kłaść je na wysypanej mąką ściereczce. Kiedy pączki podrosną, smażyć je na gorącym smalcu. Po usmażeniu polać lukrem.

Lukier:
35 dkg cukru pudru
5 łyżek wrzącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny

file1265911194