Pączki

7 lutego 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

0,5 l wody
10 dag drożdży
5 żółtek
1 kg mąki
5 łyżek cukru
1/3 masła
szczypta soli
marmolada (smak według upodobania)
olej do smażenia

Do ciepłej wody dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy, odstawiamy aż wyrosną.
Gdy drożdże urosną dodajemy do nich mąkę, żółtka, sól oraz na koniec rozpuszczone masło.
Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt rzadkie dodajemy troszkę maki.
Z ciasta robimy małe placuszki, na środek kładziemy pół łyżeczki marmolady. Dokładnie zaklejamy.
Tak zrobione pączki zostawiamy pod przykryciem aż urosną.
Smażymy na głębokim, rozgrzanym ojeju.

file1265571965



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...