Pączki

7 lutego 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

0,5 l wody
10 dag drożdży
5 żółtek
1 kg mąki
5 łyżek cukru
1/3 masła
szczypta soli
marmolada (smak według upodobania)
olej do smażenia

Do ciepłej wody dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy, odstawiamy aż wyrosną.
Gdy drożdże urosną dodajemy do nich mąkę, żółtka, sól oraz na koniec rozpuszczone masło.
Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt rzadkie dodajemy troszkę maki.
Z ciasta robimy małe placuszki, na środek kładziemy pół łyżeczki marmolady. Dokładnie zaklejamy.
Tak zrobione pączki zostawiamy pod przykryciem aż urosną.
Smażymy na głębokim, rozgrzanym ojeju.

file1265571965



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...