Owocowy deser z jagodami i porzeczkami
Artykuł zewnętrzny
owocowy, orzeźwiający deserek na lato…
składniki:
- Galaretki Delecta cytrynowa i pomarańczowa
- Krem owoce leśne Delecta
- Jogurt
- mleko
- Porzeczka czerwona
- Jagody
- Czereśnie
- Biszkopty
- Żelatyna 2 łyżki
- dodatkowo:
- słupki migdałów
Krem owoce leśne zrobić według przepisu na opakowaniu. Dodać 2 łyżki żelatyny wcześniej namoczonej i rozpuszczonej, razem zmiksować.
Wlać do tortownicy o dekoracyjnym dnie. Wrzucić porzeczki i jagody. Wstawić do lodówki. Następna warstwa cytrynowa: rozpuścić galaretkę w 1/5 szklanki wody. Wystudzić wlać do tortownicy, włożyć czereśnie bez pestek. Ostatnia warstwa pomarańczowa. Rozpuścić galaretkę w 1,5 szklanki wody, wrzucić jagody i porzeczki. Na wierzchu ułożyć biszkopty okrągłe. To będzie dno deseru. Wstawić do lodówki. Na drugi dzień podgrzać delikatnie dno tortownicy, wyjąć deser. Na wierzchu udekorować czereśniami i gronkami porzeczek. Posypać słupkami migdałów.