Szynka Serrano z owocami
Artykuł zewnętrzny
Hiszpańskie szynki długo dojrzewające to klasyka. Jamon Serrani i Jamon Iberico to czysta poezja. Postanowiłam poeksperymentować z nimi …
Czas : 5 minut
Składniki :
- 4 połówki gruszek z syropu
- 4 kawałki arbuza ze skórką
- 8 plastrów ( cienkie – długie ) szynki wędzonej długo dojrzewającej ( jamon Serrano lub Jamon Iberico )
- 4 małe łyżeczki ,, kawioru ” zielonego a alg o smaku Waszabi
- kilka listków natki pietruszki
Gruszki odsączyć z syropu. Arbuz przyciąć na kształtne porcje. Szynkę zwinąć tak by utworzyła ,, różyczki ” i ułożyć na gruszkach i arbuzie. Na lub obok szynki położyć po pół łyżeczki ,,kawioru” z alg. Udekorować natką pietruszki.
Smak gruszek i arbuza doskonale harmonizuje się ze smakiem długo dojrzewających szynek . A dodatek smaku Wasabi tworzy bardzo ciekawą nutę smakową przełamując słodycz owoców.