Szynka Serrano z owocami

9 czerwca 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Hiszpańskie szynki długo dojrzewające to klasyka. Jamon Serrani i Jamon Iberico to czysta poezja. Postanowiłam poeksperymentować z nimi …

Czas : 5 minut

Składniki :

  • 4 połówki gruszek z syropu
  • 4 kawałki arbuza ze skórką
  • 8 plastrów ( cienkie – długie ) szynki wędzonej długo dojrzewającej ( jamon Serrano lub Jamon Iberico )
  • 4 małe łyżeczki ,, kawioru ” zielonego a alg o smaku Waszabi
  • kilka listków natki pietruszki

Gruszki odsączyć z syropu. Arbuz przyciąć na kształtne porcje. Szynkę zwinąć tak by utworzyła ,, różyczki ” i ułożyć na gruszkach i arbuzie. Na lub obok szynki położyć po pół łyżeczki ,,kawioru” z alg. Udekorować natką pietruszki.

Smak gruszek i arbuza doskonale harmonizuje się ze smakiem długo dojrzewających szynek . A dodatek smaku Wasabi tworzy bardzo ciekawą nutę smakową przełamując słodycz owoców.

file1276072718



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...