Szynka Serrano z owocami

9 czerwca 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Hiszpańskie szynki długo dojrzewające to klasyka. Jamon Serrani i Jamon Iberico to czysta poezja. Postanowiłam poeksperymentować z nimi …

Czas : 5 minut

Składniki :

  • 4 połówki gruszek z syropu
  • 4 kawałki arbuza ze skórką
  • 8 plastrów ( cienkie – długie ) szynki wędzonej długo dojrzewającej ( jamon Serrano lub Jamon Iberico )
  • 4 małe łyżeczki ,, kawioru ” zielonego a alg o smaku Waszabi
  • kilka listków natki pietruszki

Gruszki odsączyć z syropu. Arbuz przyciąć na kształtne porcje. Szynkę zwinąć tak by utworzyła ,, różyczki ” i ułożyć na gruszkach i arbuzie. Na lub obok szynki położyć po pół łyżeczki ,,kawioru” z alg. Udekorować natką pietruszki.

Smak gruszek i arbuza doskonale harmonizuje się ze smakiem długo dojrzewających szynek . A dodatek smaku Wasabi tworzy bardzo ciekawą nutę smakową przełamując słodycz owoców.

file1276072718



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....