Owocowe szaleństwo z kremem cytrynowym

12 lipca 2011, dodał:
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 6 białek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g  drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • masło do smarowania formy
  • 4 owoce marakui
  • 175 g jeżyn
  • 175 g truskawek pokrojonych w ćwiartki
  • Krem cytrynowy Delecta

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni. W dużej misce ubijam białka z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodaję do niej cukier, winian potasu, ekstrakt z wanilii, stale ubijając na wysokich obrotach aż piana zrobi się sztywna i błyszcząca. Blaszkę smaruję tłuszczem i rozprowadzam na niej bezową pianę. Wstawiam blachę do piekarnika i natychmiast go wyłączam, zostawiam ją na całą noc w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami.

Krem cytrynowy przygotowuję wedle przepisu na opakowaniu.

Na blacie bezowym rozsmarowuję krem i układam na wierzch owoce.

Ciasto przed podaniem kroję na kawałki:)

Smacznego:)

file1310465000



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...