Owocowe szaleństwo z kremem cytrynowym

12 lipca 2011, dodał:
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 6 białek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g  drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • masło do smarowania formy
  • 4 owoce marakui
  • 175 g jeżyn
  • 175 g truskawek pokrojonych w ćwiartki
  • Krem cytrynowy Delecta

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni. W dużej misce ubijam białka z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodaję do niej cukier, winian potasu, ekstrakt z wanilii, stale ubijając na wysokich obrotach aż piana zrobi się sztywna i błyszcząca. Blaszkę smaruję tłuszczem i rozprowadzam na niej bezową pianę. Wstawiam blachę do piekarnika i natychmiast go wyłączam, zostawiam ją na całą noc w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami.

Krem cytrynowy przygotowuję wedle przepisu na opakowaniu.

Na blacie bezowym rozsmarowuję krem i układam na wierzch owoce.

Ciasto przed podaniem kroję na kawałki:)

Smacznego:)

file1310465000