Owocowe szaleństwo z kremem cytrynowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 6 białek
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- masło do smarowania formy
- 4 owoce marakui
- 175 g jeżyn
- 175 g truskawek pokrojonych w ćwiartki
- Krem cytrynowy Delecta
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni. W dużej misce ubijam białka z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodaję do niej cukier, winian potasu, ekstrakt z wanilii, stale ubijając na wysokich obrotach aż piana zrobi się sztywna i błyszcząca. Blaszkę smaruję tłuszczem i rozprowadzam na niej bezową pianę. Wstawiam blachę do piekarnika i natychmiast go wyłączam, zostawiam ją na całą noc w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami.
Krem cytrynowy przygotowuję wedle przepisu na opakowaniu.
Na blacie bezowym rozsmarowuję krem i układam na wierzch owoce.
Ciasto przed podaniem kroję na kawałki:)
Smacznego:)