Papaja
Owoc ten pochodzi z Ameryki Środkowej, dziś uprawiany jest jednak w wielu krajach tropikalnych. Jest źródłem wielu witamin m.in. A, C, E, beta-karotenu oraz witamin z grupy B oraz minerałów: cynku, potasu, żelaza i magnezu. Warto wiedzieć, że papaja zawiera enzym wspomagający trawienie – papainę.
Gujawa
Roślina ta dziś głównie uprawiana jest w południowej Afryce i Indiach. Jest bardzo bogata w witaminę C (300-700 g/100 g miąższu). Jej konsystencja jest dość śluzowata, ze względu na zawarte w niej pektyny, jest jednak bardzo smaczna, słodko-kwaskowata.
Kiwi
Jeżeli uważacie, że nazwa tego owocu pochodzi od nazwy ptaka to prawdopodobnie macie racje. Istnieją przypuszczenia, że Nowozelandczycy nazwali tak ten owoc ze względu na pokrywający go lekki meszek, który przypominał im tego ptaka. Warto wiedzieć, że nie należy przygotowywać mlecznych koktajli z kiwi, ponieważ zawiera ono aktinidynę, enzym, który rozkłada białka, przez co koktajl stanie się gorzki.
Kumkwat
Owoc pochodzący z Chin dziś uprawiany niemal na całym świecie. Jest on blisko spokrewniony z cytrusami, a w smaku przypomina lekko gorzkawą kandyzowaną skórkę pomarańczową. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do innych owoców cytrusowych jego skórka jest jadalna.
Liczi
Liczi uprawiane jest w Chinach od ponad 2000 lat. Jest owocem typowo deserowym, może być spożywany na surowo lub przerobiony na kompot. W Chinach dostępny jest również w postaci suszonej. Ma niezwykle słodko-cierpki smak i lekko galaretowatą konsystencję.
Źródło: Gabriel i Peter Colditz, Owoce egzotyczne, przeł. Adam Grabowski. http://wiedzanieboli.blogspot.com