Otrębowe muffiny

31 lipca 2012, dodał: hette
Artykuł zewnętrzny

Muffinki nadają się idealnie jako zamiennik dla pieczywa, są sycące a zrazem dużo mniej kaloryczne.  Można również eksperymentować z dodatkami i cieszyć się smakiem coraz to innych muffinek.

Składniki:

  • Półtorej szklanki otrąb owsianych
  • 2 duże jajka
  • 1 serek wiejski light
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • 0,5  drobno posiekanej cebuli
  • Drobno pokrojona połówka grillowanej piersi z kurczaka (opcjonalnie 2-3 plastry chudej szynki)
  • 1/3 opakowania drożdży
  • Pół szklanki mleka
  • Łyżeczka mąki pszennej
  • Sól, przyprawy

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka, otręby oraz serek dokładnie wymieszać. Dodać pokrojonego kurczaka , bazylię  i cebulkę. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki pszennej (mleko nie może być gorące bo drożdże się sparzą i ciasto nie wyrośnie) następnie dodać do ciasta. Następnie delikatnie mieszając połączyć ubite białka z ciastem. Całość doprawić solą i przyprawami według uznania (osobiście dodaje suszonego czosnku oraz papryki chilli, chociaż całkiem niezłe wychodzą również z curry) Mieszanina powinna być dość wilgotna ale nie mocno płynna.  Porozkładać do formy na muffinki na ¾ wysokości. Każdą muffinkę posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Piec ok.20min w 180st.

file1343749099



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz